31/10/2017

Σκόπια: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατεδάφιση όλων των αγαλμάτων

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": "ΕΕΕ ΑΦΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΟΥΝ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥΣ ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΙ... ΑΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΩΣ "ΦΥΡΟΜ", ΟΠΩΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΙ;;; ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ; ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ. ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΟΝΟ ΧΑΜΕΝΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΙΣΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΟΥΤΩΣ ή ΑΛΛΩΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ. ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ."

ΑΥΤΑ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΟΜΟΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΟ ΕΣΜΟ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.

Η ανακοίνωση του Μίροσλαβ Γκάρτσεφ για την κατεδάφιση μιας σειράς μνημείων που σηματοδοτούν την (ψευδο) «μακεδονική» κουλτούρα, ιστορία και παράδοση έχει προκαλέσει στο κοινό χιονοστιβάδα κριτικής και αντίθεσης για αυτές τις προθέσεις. Ο πρώην δήμαρχος και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γκάρτσεφ, είναι τώρα ο πρόεδρος της επιτροπής για την καταστροφή όλων των μνημείων που ανεγέρθησαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Ανακοίνωσαν την απόφαση να κατεδαφίσουν πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της πρωτεύουσας, των Σκοπίων, των οποίων η κατεδάφιση μόνη της, θα κοστίσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, πλέον της ζημιάς που θα γίνει. Η κυβέρνηση θα κάνει μια συνειδητή καταστροφή της κρατικής περιουσίας, αξίας τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ, μνημεία που θα καταστραφούν και θα διαγραφούν», σημειώνει το δημοσίευμα της σλαβικής εφημερίδας των Σκοπίων ‘Βέτσερ’, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ανέφερε τη καταστροφή των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου του Β΄ και άλλων.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μνημεία που τονίζουν την εθνική ταυτότητα των (ψευδο)Μακεδόνων, για τα οποία αποφασίστηκε με χρήματα από τον προϋπολογισμό η ανέγερσή τους, μνημεία για οποία ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην δήμαρχος του Κέντρου των Σκοπίων, Μίροσλαβ Γκάρτσεφ αμφισβητεί το συμβολισμό τους. Η ‘Βέτσερ’ επικρίνει την απόφαση αυτής της κυβέρνησης για την κατεδάφιση όλων των μνημείων από την πρωτεύουσα και θέτει θέμα γιατί δεν ξηλώνονται και όλα τα αγάλματα, όπως του Σκεντέρμπεη, που ανέγειραν οι Αλβανοί και η απόφαση προβλέπει μόνο εκείνα τα μνημεία των (ψευδο)μακεδόνων…

Ο Μάθιου Νίμιτς προετοιμάζεται για μια συνάντηση με τους δύο διαπραγματευτές για τη διαφωνία του ονόματος. Οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά λεπτομέρειες για αυτές παραμένουν προς το παρόν σε πλήρη μυστικότητα. Το σλαβικό Κανάλ 5 των Σκοπίων, σημειώνει ότι επιβεβαιώθηκε ο νέος γύρος των συνομιλιών και ότι ο Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις δύο πλευρές και ότι συζητά τα στοιχεία της συνάντησης. Η ημερομηνία δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, είναι ωστόσο βέβαιο ότι η συνάντηση θα γίνει εκτός Σκοπίων και Αθήνας. «Είμαι σε επαφή και με τα δύο μέρη, για να διευκρινίσω τις λεπτομέρειες της ανακοινωθείσας συνάντησης. Τώρα εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», είπε ο Νίμιτς, αποφεύγοντας να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η συνάντηση του Νοεμβρίου θεωρείται κλειδί για την πΓΔΜ και ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται ήδη για τη συνάντηση, υπερτονίζοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες είναι πιθανόν να γίνει ένα συνδυασμός των ήδη υπαρχόντων που έχει προτείνει ο μεσολαβητής και στις δύο χώρες. Προς το παρόν οι σκοπιανές και οι ελληνικές αρχές δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες, επιβεβαίωσαν μόνο ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν από τους διαπραγματευτές που έχει ορίσει η κάθε χώρα. Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι μετά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης οι διαπραγματεύσεις θα εντατικοποιηθούν για την επίλυση του προβλήματος με την Ελλάδα. Πριν από το νέο γύρο των συνομιλιών, η Αθήνα ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει εκτός από το όνομα την αλλαγή της ονομασίας της γλώσσας και της ιθαγένειας, σημειώνει το ‘Κανάλ 5’.

Ο νέος δήμαρχος του δήμου Κέντρου (των Σκοπίων), Σάσα Μπογντάνοβιτς, (οποίος εξελέγη στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, με το κυβερνών κόμμα), δήλωσε ότι θα συστήσει μια επιτροπή για να εξετάσει την ενδελεχή διευθέτηση του σχεδίου «Σκόπια 2014» (της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι). «Όλα τα μνημεία τα οποία ανεγέρθησαν χωρίς να υπάρχουν οι αρμόδιες αποφάσεις (του Δήμου) θεωρούνται ως παράνομα και θα απομακρυνθούν», δήλωσε Μπογκντάνοβιτς.  Ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες και του υπαλλήλους του δήμου να συνεργασθούν ανοιχτά, για να δημιουργηθεί ένα Κέντρο (των Σκοπίων) για το οποίο θα είμαστε όλοι υπερήφανοι. Σήμερα είναι η επέτειος των σαράντα ετών του Δήμου Κέντρου. Ο δήμαρχος Σάσα Μπογντάνοβιτς τόνισε ότι αυτό που υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του, έχει, ήδη, αρχίσει να γίνεται και σε τέσσερα χρόνια, όταν ο δήμος θα έχει τα 45α γενέθλιά του ,ο δήμος θα είναι πιο όμορφος στην κεντρική εμφάνιση για τους δημότες. «Εγώ και η ομάδα μου θα είμαστε πάντα ανοιχτοί σε εσάς, στους δημότες. Θέλουμε τις προτάσεις σας και τις ιδέες σας πως θα γίνει το Κέντρο ένα όμορφο μέρος για να ζήσετε. Από κοινού θα λύσουμε όλα τα προβλήματα, θα δώσουμε τέλος στην αστική απομόνωση, θα απαλλαγούμε από τα πεζοδρόμια και θα εισαγάγουμε τη λειτουργία μιας χαμηλής κυκλοφορίας για να είναι ασφαλέστερη η κίνηση, πράττοντας ό, τι μπορούμε για τη μείωση της ρύπανσης». Πρόσθεσε ακόμη ότι ο δήμος του Κέντρου θα δημιουργήσει ένα ακόμη νηπιαγωγείο και θα ολοκληρώσει ένα νέο σχολείο στα όριά του.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment