07/09/2017

Sea Ceptor: Πρώτες βολές του νέου πυραυλικού συστήματος αεράμυνας του Π.Ν του Η.Β

Επιτυχώς πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δοκιμαστικές βολές του νέου συστήματος αεράμυνας του Βασιλικού Ναυτικού της Μ. Βρετανίας, Sea Ceptor, όπως ανακοινώθηκε από την υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Χάριετ Μπάλντουιν, κατά την επίσκεψή της στις εγκαταστάσεις της εταιρείας MBDA. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι Sea Ceptor προορίζονται για την προστασία των νέων αεροπλανοφόρων του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, κλάσης Queen Elizabeth. Θα μπορούν να αναχαιτίζουν και να καταστρέφουν εχθρικούς πυραύλους που κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες αυτής του ήχου, και, όπως προαναφέρθηκε, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό τμήμα της «ασπίδας» προστασίας των νέων βρετανικών αεροπλανοφόρων. Σημειώνεται πως ο πύραυλος είναι ικανός να πιάσει ταχύτητες μέχρι και Μαχ 3 (τρεις φορές η ταχύτητα του ήχου), ενώ το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους, προστατεύοντας μια περιοχή περίπου 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε ξηρά ή θάλασσα. Οι πρώτες δοκιμαστικές βολές πραγματοποιήθηκαν από τη φρεγάτα HMS Argyll, κλάσης Type 23, στα ανοιχτά της Σκωτίας.

«Oι Sea Ceptor θα προστατεύουν τα συμφέροντά μας εναντίον γνωστών και αγνώστων απειλών. Θα εκτοξεύονται από τις νέες φρεγάτες κλάσης Type 26 του Βασιλικού Ναυτικού, καθώς θα κρατούν ασφαλή τα υποβρύχια της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμής μας και τα δύο νέα αεροπλανοφόρα του Ηνωμένου Βασιλείου στη διάρκεια επιχειρήσεων ανά τον κόσμο» δήλωσε η Μπάλντουιν.  Πέρα από τις φρεγάτες Type 26, ο Sea Ceptor (που χρησιμοποιεί τον Common Anti-air Modular Missile – CAMM- της ΜΒDA) προορίζεται να αντικαταστήσει τα συστήματα Sea Wolf στις φρεγάτες κλάσης Type 23, ενώ για τους σκοπούς του στρατού ξηράς προορίζεται ο Land Ceptor, που θα αντικαταστήσει τα συστήματα Rapier.

http://www.naftemporiki.gr/story/1273144/sea-ceptor-protes-boles-tou-neou-puraulikou-sustimatos-aeramunas-tou-bretanikou-nautikou


No comments :

Post a Comment