12/09/2017

Η Τουρκία παίρνει τους S-400, μπήκαν οι υπογραφές - Ερντογάν: Καταβάλαμε ήδη την προκαταβολή για τους S-400

Υπεγράφη το συμβόλαιο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την πώληση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, σύμφωνα με δηλώσεις του Βλάντιμιρ Κοζίν, συμβούλου του Πούτιν σε θέματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS το συμβόλαιο είναι πλέον έτοιμο προς υλοποίηση. Μεταξύ άλλων ο Κοζίν δήλωσε: «Γνωρίζετε ότι το S-400 είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα συστήματα, που αποτελείται από ένα σύνολο τεχνολογικών μέσων και συνεπώς στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλά ευαίσθητα σημεία. Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται ως προς το εν λόγω συμβόλαιο ανταποκρίνονται στα στρατηγικά μας συμφέροντα. Σε σχέση με αυτό κατανοούμε πλήρως την αντίδραση μερικών δυτικών χωρών, οι οποίες επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία».
Ο Κόζιν επεσήμανε επίσης ότι τα συστήματα αυτά θέλουν να τα αποκτήσουν και άλλες χώρες οι οποίες περιμένουν στη σειρά. «Είναι χώρες – όπως είπε – της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και μερικά κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). πάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων και από μια σειρά χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον για το σύστημα αυτό (των S-400 -σ.σ)» Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Κόζιν πρόκειται για ένα πολύ ακριβό σύστημα, το οποίο δεν έχουν την δυνατότητα να το αποκτήσουν όλοι, προσθέτοντας ότι «τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί αυτή τη στιγμή για τα συστήματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες που τα παράγουν να έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας».

Ο Ερντογάν αποκάλυψε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι στην Άστανα του Καζακστάν για τη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC: Organization of Islamic Conference), ότι η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει στους Ρώσους προκαταβολή, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «τελειωμένη συμφωνία». Ο Ερντογάν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία σκοπεύει να εγκαταλείψει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά του συστήματος S-400, σύμφωνα με την ερώτηση που φέρεται να δέχθηκε, εξαιτίας της πίεσης από το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, ο Ερντογάν ανέφερε, ότι «η συμφωνία για το πυραυλικό σύστημα S-400 έχει ήδη υπογραφεί από αξιωματούχους, διότι γνωρίζω ότι καταβλήθηκε η πρώτη δόση». Το πρώτο φυσιολογικό ερώτημα που εγείρεται είναι, πως καταβλήθηκε προκαταβολή, καθώς τέτοιες συμφωνίες, φυσιολογικά δεν υπογράφονται εν κρυπτώ.

Υπενθυμίζεται, ότι και η ρωσική πλευρά μέχρι πολύ πρόσφατα επικαλείτο κάποια προβλήματα σε λεπτομέρειες της συμφωνίας, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δυο πλευρές, τοποθετώντας μάλιστα τον ορίζοντα της υπογραφής της σύμβασης περί τον Δεκέμβριο. Προφανώς, ο Τούρκος πρόεδρος αντιδρούσε σε δημοσιεύματα όπως το προ ημερών μόλις της «Τζουμχουριέτ», ο οποία επικαλούμενη «αποκλειστικές πληροφορίες», ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι Ρώσοι να δώσουν το σύστημα S-400 στην Τουρκία, αφενός διότι φοβούνται ότι η τεχνολογία του συστήματος θα καταλήξει «στα χέρια» του ΝΑΤΟ. Ο Αλεξάντερ Μιχέεφ, επικεφαλής της ρωσικής Rosoboronexport, έχει προσφάτως δηλώσει ότι μπορεί μεν να έχει υπογραφτεί η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, συνολικά όμως το θέμα παραμένει ανεπίλυτο, καθώς απομένουν «τεχνικές λεπτομέρειες». Η αναφορά του στην υπογραφή καλύπτει όσα υποστήριξε ο Ερντογάν, ενώ αυτό για την προκαταβολή χρήζει διευκρίνισης. Εάν οι Ρώσοι ορθώνουν «τεχνικές δυσκολίες» φοβούμενοι τη διαρροή της τεχνολογίας στη Δύση, τότε πολύ απλά, δεν θα λάμβαναν προκαταβολή από τους Τούρκους.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις αναφορές Ερντογάν, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το θέμα και λογικά κανείς θα δυσκολευόταν να πιστέψει ότι ο Ερντογάν δεν έχει σαφέστατη πληροφόρηση από τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Εάν όμως οι Ρώσοι παριστάνουν ότι υπάρχουν προβλήματα και σε συνεργασία με τον Ερντογάν συγκαλύπτουν την υπόθεση για να μην εκδηλωθεί σφοδρή αντίδραση και υπάρξουν παρεμβάσεις, τότε η θέση του Ερντογάν θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς θα κατηγορηθεί τουλάχιστον στις ΗΠΑ και όχι μόνο από τον Λευκό Οίκο, ότι συνειδητά επιχείρησε να παραπλανήσει τους ΝΑΤΟϊκούς του συμμάχους.

http://www.defence-point.gr/news/erntogan-katavalame-idi-tin-prokatavoli-gia-tous-s-400

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Ερντογάν: «Δώσαμε προκαταβολή για τους S-400»

No comments :

Post a Comment