26.9.17

Η ανάλυση αίματος μέσω ηχητικών κυμάτων μπορεί να αντικαταστήσει κάποιες βιοψίες ιστών

Ομάδα επιστημόνων από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης ΜΙΤ, αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο για την εξέταση αίματος μέσω ηχητικών κυμάτων, η οποία θα μπορούσε να απλουστεύσει τις υπάρχουσες διαδικασίες ανάλυσης. Η έρευνα αυτή επικεντρώνεται στα εξωσώματα, τα μικροσκοπικά πακέτα δηλαδή, που απελευθερώνονται από τα κύτταρα με σκοπό να μεταφέρουν μηνύματα μέσα στο σώμα. Η ομάδα που συνεργάζεται και με άλλα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, επινόησε έναν τρόπο να παρακολουθεί αυτά τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση του καρκίνου ή άλλων ασθενειών.Για να απομονώσουν τα εξώσωμα, οι ερευνητές δημιούργησαν μια συσκευή με δύο μονάδες. Στην πρώτη, τα ηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των κυττάρων και των αιμοπεταλίων από ένα δείγμα αίματος. Μόλις αφαιρεθούν τα κύτταρα και τα αιμοπετάλια, το δείγμα εισέρχεται σε μια δεύτερη μονάδα μικρορευστού, η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλότερης συχνότητας για να διαχωρίσει τα εξωσώματα από τα ελαφρώς μεγαλύτερα εξωκυτταρικά κυστίδια. Οι ερευνητές σκοπεύουν να ενσωματώσουν την τεχνολογία αυτή σε μια φορητή συσκευή που θα μπορεί να επεξεργαστεί ένα μη αραιωμένο δείγμα 100 μικρολίτρων αίματος σε λιγότερο από 25 λεπτά.

Το 2014, η ίδια ομάδα ερευνητών είχε ανακοινώσει τον επιτυχημένο διαχωρισμό κυττάρων τα οποία εξέθεσαν σε ηχητικά κύματα. Από τότε, έχουν αποδείξει ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομόνωση σπάνιων κυτταρικών όγκων από το αίμα ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εξώσωμα μπορούν να ανιχνεύσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Vid: https://www.youtube.com/watch?v=ROYn2rFjarg

http://news.mit.edu/2017/blood-testing-sound-waves-tissue-biopsies-0918

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

1 comment :

Anonymous said...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΤΕΡΜΑ Η ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ ΔΥΝΑΜΗ...ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΥΚΝΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΗΧΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ.

-ΔΗΜΗΤΡΑ-