17/09/2017

Συρία: Ρωσικά μαχητικά α/φη έπληξαν τους Κούρδους; - Ιράκ: Έδωσε άδεια για στρατιωτική βία, κατά των Κούρδων…

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ανακοίνωνε την έναρξη της επιχείρησης από την πλευρά των στρατευμάτων του Άσαντ και των συμμάχων του στην περιοχή ανατολικά της πόλεως Ντέιρ Αλ Ζορ, με κατεύθυνση προς το Ιράκ, ενώ ανατολικά του ποταμού Ευφράτη βρίσκονται περιοχές ελεγχόμενες από κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τους Αμερικανούς, με ορατό το ενδεχόμενο μεταξύ τους σύγκρουσης. Για λόγους «πολιτικής ορθότητας», οι συριακές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους (ρωσική Αεροπορία, Ιρανοί Χεζμπολάχ και κάποιες σιιτικές πολιτοφυλακές), ανέφεραν ότι θα εκδιωχθούν από την περιοχή οι μαχητές του αυτοαποκαλούμενου ως «ισλαμικού κράτους», του ISIS δηλαδή. Μόνο που η περιοχή ελεγχόταν από τον αραβικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF: Syrian Democratic Forces), το 50% του οποίου αποτελείται από Κούρδους, αυτούς που το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει αποκαλέσει ως τους πλέον αξιόπιστους συμμάχους στη μάχη κατά του ISIS.

Λίγες ώρες αργότερα, αφού προηγήθηκε δήλωση των SDF, το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι «ρωσικά πυρομαχικά» (διπλωματική μέθοδος για να μην αναφερθούν ευθέως σε «ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη») είχαν πλήξει βάση στην οποία ήταν γνωστό ότι βρίσκονταν κουρδικές δυνάμεις. Σκοπίμως, εφόσον σύμφωνα πάντα με το Πεντάγωνο, γνώριζαν ποιους φιλοξενούσε η βάση. Αν και οι πληροφορίες των Αμερικανών κάνουν λόγο για Κούρδους τραυματίες, τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 45 Κούρδους νεκρούς. Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, καθώς μαζί με τις δυνάμεις των Κούρδων επιχειρούν και «Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι» (βλ. αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων).

Οι Ρώσοι, μέσω δήλωσης του Ίγκορ Κονασένκοφ, Ρώσου εκπροσώπου από τη βάση Χμέιμιμ, κοντά στη Λατάκια, αρνούνται μετά βδελυγμίας ότι δικά τους μαχητικά επιτέθηκαν στους Κούρδους. Ωστόσο, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να λύσει «εξισώσεις» που άλλοτε… έμεναν άλυτες, οπότε εάν ήταν συριακά τα μαχητικά θα φανεί σύντομα. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, Η Μπουτάινα Σααμπάν, εκ των κυριοτέρων συμβούλων του Σύρου προέδρου, είχε ανακοινώσει τις προθέσεις του συριακού Στρατού στο κανάλι της Χεζμπολάχ, το Al Manar, λέγοντας ότι θα κινηθούν εναντίον οποιουδήποτε, έως ότου η συριακή γη απελευθερωθεί, συμπεριλαμβάνοντας εκτός του ISIS, τις SDF και «μη νομιμοποιημένες ξένες δυνάμεις», χωρίς να επεκταθεί. Είχε όμως ξεκάθαρα καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, να διασφαλίσουν ότι δεν θα προκύψει σύγκρουση ανάμεσα στις συριακές δυνάμεις και τις κουρδικές. Η περιοχή όμως που καταγράφηκε το περιστατικό είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς μια απλή ματιά στον σχετικό χάρτη αποκαλύπτει, ότι εκεί συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του πετρελαϊκού πλούτου της Συρίας. Στην περιοχή είχε γίνει «αγώνας δρόμου» ποιος θα την καταλάβει πρώτος, με τη μία πλευρά να είναι των Κούρδων και την άλλη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, με επικεφαλής τους γνωστούς «Τίγρεις», την πλέον επίλεκτη μονάδα των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Οι συριακές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να πετύχουν τον αντικειμενικό τους σκοπό, δεν δίστασαν να κλείσουν συμφωνία με τους μαχητές του ISIS αφήνοντάς τους να διαφύγουν από την Ντέιρ Αλ Ζορ, ώστε να μην καθυστερήσουν. Αυτές τις δυνάμεις επιχείρησαν με αεροπορικά πλήγματα να σταματήσουν οι συμμαχικές (βλ. αμερικανικές) αεροπορικές δυνάμεις, κατηγορώντας τους Σύρους ότι δεν έχει νόημα να τους αφήνουν να διαφύγουν για να πολεμήσουν εναντίον τους ξανά λίγο μετά. Έλα όμως που στρατιωτικά νόημα έχει…

Σε μια ακόμα πολύ σημαντική εξέλιξη, πέραν του ρωσικού – κατά πάσα πιθανότητα – πλήγματος εναντίον των Κούρδων, o πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, έλαβε την έγκριση του Κοινοβουλίου να κινηθεί με όποιον τρόπο κριθεί αναγκαίος για να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ανεξαρτησίας στις 25 Σεπτεμβρίου, αποκαλώντας το απειλή εναντίον της ενότητας του Ιράκ. Είναι σαφές ότι η «άδεια» στον πρωθυπουργό περιλαμβάνει και τα στρατιωτικά μέτρα και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο τοπικός στρατιωτικός διοικητής έχει λάβει ήδη διαταγές να κινηθεί με όποιον τρόπο κριθεί αναγκαίος με στόχο την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού, την αποτροπή του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, το ιρακινό Κοινοβούλιο κάνει επίσης λόγο για την έναρξη διαπραγματεύσεων ουσίας, με σκοπό την επίλυση όλων των ζητημάτων που ταλανίζουν τις σχέσεις της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG: Kurdish Regional Government), με σκοπό να επανέλθει η χώρα στην ομαλότητα και να προστατευθεί η ενότητά της.

Υπενθυμίζεται, ότι οι Κούρδοι έχουν εγκαίρως αναφέρει ότι ακόμα και σε περίπτωση κουρδικής ψήφου υπέρ της ανεξαρτησίας, αυτό δε σημαίνει ότι η KRG θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να εξάγεται το συμπέρασμα ότι απλά επιθυμεί να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης από θέση ισχύος, σχεδόν εκβιαστική. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους, έχοντας αντιληφθεί έγκαιρα ότι η κατάσταση «μυρίζει μπαρούτι», έκαναν λόγο για «λάθος χρονική συγκυρία» διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, με το δικαιολογητικό ότι θα περιπλέξει τον αρχικό στόχο που δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, την καταπολέμηση του ISIS. Οι Κούρδοι απέρριψαν την αμερικανική στάση, απαντώντας ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά και ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τον συντονισμό των δυνάμεων των Πεσμεργκά με τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο κατά του ISIS. Οι Αμερικανοί, σε μια προσπάθεια να προλάβουν τα χειρότερα, διά του ειδικού απεσταλμένου στην περιοχή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, απευθύνανε έκκληση στους Κούρδους να μην προχωρήσουν σε μια ενέργεια «υψηλού ρίσκου» όπως το δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, για την οποία εργάζονται πυρετωδώς Βέλγοι, Βρετανοί, Γάλλοι και Ιρακινοί! Ο ειδικός απεσταλμένος απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την «εναλλακτική πρόταση», όμως ανέφερε ότι η κουρδική πλευρά έχει ήδη ενημερωθεί.

Εντελώς απλά και πρακτικά, οι Κούρδοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν να αντιμετωπίζουν τους πάντες… Τις ιρακινές δυνάμεις αρχικά, ενώ εναντίον τους θα στραφούν οι Σύροι, οι Τούρκοι και οι Ιρανοί. Εν ολίγοις θα σηματοδοτούσε επιστροφή στο «παλιό καλό παιχνίδι», με όλες τις χώρες που φιλοξενούν κουρδική μειονότητα να έχουν κοινό συμφέρον να αποτρέψουν την εμφάνιση Κουρδικού Κράτους, το οποίο θα μεγιστοποιούσε τις φυγόκεντρες τάσεις και θα μπορούσε να προκαλέσει εδαφικό ακρωτηριασμό σε όλους.

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment