21/09/2017

Η Τουρκία τώρα δεσμεύει περιοχές και μεταξύ Καρπάθου-Κρήτης !

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΠΩΣ ΜΟΝΟΤΟΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ, ΟΣΟ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΤΟΣΟ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ. ΠΟΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ; ΠΟΤΕ. Η ΠΑΓΙΑ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΚΙ ΟΣΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΤΟΣΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΣ.

Αυτή την εικόνα παρουσιάζει ο «χάρτης» των δεσμεύσεων περιοχών σε όλο το μήκος του Αιγαίου από την Τουρκία, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά αλλά και άσκηση Ερευνας και Διάσωσης. Αυτό που διαφοροποιεί την εικόνα είναι η απόφαση της Αγκυρας να προχωρήσει σε ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων καθως δεσμεύει και περιοχές μεταξύ της Καρπάθου και της Κρήτης. Η συγκεκριμένη περιοχή που περιλαμβάνει και περιοχές νότια της Καρπάθου δεσμεύεται για ναυτικές ασκήσεις από το διαστημα 21 έως 28 Σεπτεμβρίου και σε συνδυασμό με τις άλλες ασκήσεις που πραγματοποιεί στην καρδιά οτυ Αιγαίου αλλα και στο Καστελοριζο σήμερα, επιχειρεί να «εξουθενώσει» τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις που είναι σε διαρκή επιφυλακή και αναγνωρίζουν και αναχαιτίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στις ασκήσεις αυτές.

Η πραγματοποίηση ασκήσεων στα διεθνή χωρικά ύδατα δεν είναι φυσικά απαγορευμένες αλλά την αρμοδιότητα για την έκδοση ΝΟΤΑΜ’s και NAVTEX έχουν οι αρμόδιες Αρχές που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι Ελληνικές. Όμως η Τουρκία επιχειρεί με την έκδοση δικών της NAVTEX να αμφισβητήσει εμπράκτως τα ελληνικάς κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες και συγχρόνως να εμφανίσει ως αμφισβητούμενες περιοχες οπού εκτείνεται (με οποιαδήποτε ερμηνεία της Συνθήκης του Δικαίου της Θάλασσας) η ελληνική υφαλοκρηπίδα.Σε μια επίσης κρίσιμη περιοχή, αυτή του Καστελόριζου πραγματοποιήθηκε χθες η παράνομη άσκηση που ανήγγειλε προχθές η Τουρκία και αφορούσε την ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό σκάφος..(NAVTEX 911/17).Αλλα και η άσκηση Ερευνας και Διάσωσης που πραγματοποίει σήμερα η Τουρκία επικαλύπτει την περιοχή Ευθύνης για Ερευνα και Διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατιας. Η κλιμάκωση πάντως της τουρκικής «δραστηριότητας» στο Αιγαίο προκαλεί προβληματισμό για το τι ακριβώς επιδιώκει η Αγκυρα, καθως την στιγμή που αντιμετωπίζει τις κρίσιμες προκλήσεις στα Νοτιοανατολικά σύνορα της, επιμένει να διατηρεί ανοικτό το μέτωπο με την Ελλαδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

http://mignatiou.com/2017/09/proklisi-megalou-megethous-i-tourkia-desmevi-perioches-metaxi-tis-karpathou-ke-kritis/

Σε νέες παραβιάσεις προέβησαν τουρκικά μαχητικά το βορειοανατολικό και το κεντρικό Αιγαίο. Μάλιστα, έξι από αυτά ήταν οπλισμένα, ενώ έγιναν και δύο εικονικές αερομαχίες. Συγκεκριμένα, τρεις σχηματισμοί αποτελούμενοι από δύο F-16 ο καθένας, έκαναν 10 παραβάσεις του FIR Αθηνας και 12 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Όλα αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική. Νωρίτερα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησαν ελληνικό κατά τη διάρκεια επιχείρησης περισυλλογής λαθρομεταναστών έξω από το λιμάνι της Λέσβου.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment