27/09/2017

Πίσω από την Αλβανία και το Τατζικιστάν η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα

Ακόμη μία θέση έχασε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα. Στην ετήσια έκθεσή του για το 2017-2018 το World Economic Forum κατατάσσει τη χώρα μας στις 87η θέση από την 86η που είχε το προηγούμενο έτος σε σύνολο 137 χωρών. To μέγεθος της υστέρησης της Ελλάδας σε όρους ανταγωνιστικότητας αποδεικνύεται ότι βρίσκεται πίσω από την Αλβανία (75η θέση) και το Τατζικιστάν (79η θέση). Η χώρα μας βρίσκεται μόλις μία θέση μπροστά από το Νεπάλ, μια χώρα όπου η διείσδυση των σταθερών τηλεφωνικών γραμμών φτάνει μόλις στο 9,37% του πληθυσμού!

Μεγάλα «αγκάθια» για την ανταγωνιστικότητα αναδεικνύονται οι υψηλοί φόροι, η γραφειοκρατία, το φορολογικό σύστημα, η ευμεταβλητότητα της κυβερνητικής πολιτικής, η πολιτική αστάθεια, η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η διαφθορά καθώς και η ανεπάρκεια υποδομών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η χώρα μας είναι παγκόσμιος ουραγός στην επίδραση της φορολογίας στα κίνητρα για επενδύσεις, ενώ καταλαμβάνει την 115η θέση όσον αφορά τις επιπτώσεις των κρατικών κανονισμών στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Οι αναλυτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εκτιμούν ότι πάνω από το 50% των κερδών μίας επιχείρησης καταλήγουν σε φόρους.

Ανάλογα κακές είναι οι επιδόσεις στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, όπου η χώρα μας είναι προτελευταία στο κατά πόσον η φορολόγηση επηρεάζει τη βούληση για απασχόληση και στην τελευταία εικοσάδα όσον αφορά στη δυνατότητα να προσελκύει και να συγκρατεί ταλαντούχους εργαζόμενους.

Η έκθεση φανερώνει και το μέγεθος του προβλήματος του χρέους, καθώς η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση, την 136η, όσον αφορά τον όγκο του χρέους έναντι του ΑΕΠ.

Στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, την πρώτη θέση κατέχει η Ελβετία, ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη, η Ολλανδία και η Γερμανία. Τη δεκάδα συμπληρώνουν το Χογκ Κογκ, η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και τέλος η Φινλανδία.

http://www.liberal.gr/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΜ ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΤΡΕΦΑΝ ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ; ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΣΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ; ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΝ ΤΙΣ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΩΝ ΜΕ ..."ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ", ΠΩΣ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥΣ; ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ Ο ΣΥΓΧΙΣΜΕΝΟΣ ΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.

ΣΧΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές τράπεζες χειρότερες στον γνωστό κόσμο, τσακίζουν την οικονομία (όλοι οι δείκτες)

No comments :

Post a Comment