26/09/2017

Κουρδικό: 93% υπέρ της ανεξαρτησίας έβγαλε το Δημοψήφισμα

Συντριπτική, όπως αναμενόταν, ήταν η πλειοψηφία υπέρ του ναι στο Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, διαδικασία που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τις γειτονικές χώρες και την κυβέρνηση της Βαγδάτης, αναγκάζοντας τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να πάρουν αποστάσεις και να ταχθούν υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι με καταμετρημένο πολύ μικρό ποσοστό, ήτοι 282.000 ψήφοι από τα συνολικά 3,3 εκατομμύρια, προηγείται σαρωτικά σε όλες τις περιοχές το Ναι. Με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα μόλις το 2% των ψηφοφόρων στην πόλη Αμαντίγια τάχθηκε εναντίον της ανεξαρτησίας, ενώ το «ναι» συγκέντρωσε το 98% των ψήφων στην Άκρι, το 96% στη Σακλάουα, το 95% στη Χαλάμπτζα, το 90% στην Κάλαρ, ενώ το ποσοστό εκείνων που εναντιώθηκαν στην ανεξαρτησία έφθασε το 14% στην πόλη Ντουχόκ. Το επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες μετά την ψηφοφορία. Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 72,16%.

Ο Μασούντ Μπαρζανί έχει διαβεβαιώσει ότι το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ότι ο σκοπός του ήταν να δοθεί στην τοπική κυβέρνησή του, λαϊκή εντολή για να διαπραγματευθεί με τη Βαγδάτη και με γειτονικές χώρες. Την πραγματοποίηση του Δημοψηφίσματος καταδίκασε η διεθνής κοινότητα χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ποιά θα είναι η στάση της σε περίπτωση ανακήρυξης της ανεξαρτησίας. Στόχος της είναι πλέον η αποφυγή αποσχιστικών εκρήξεων και η επιστροφή των Κούρδων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Βαγδάτης για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την επόμενη ημέρα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης των αρχών του ιρακινού Κουρδιστάν ότι θα διεξαγόταν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Ιούνιο—παρότι δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα—η ιρακινή κυβέρνηση επέκρινε έντονα την κίνηση. Η κυβέρνηση του Ιράκ δεν προτίθεται να διεξαγάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν για το αποτέλεσμα του «αντισυνταγματικού» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής το οποίο διεξήχθη τη Δευτέρα, τόνισε ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι. Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, Τεχεράνη και Άγκυρα διεξήγαγαν στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορά τους με το ιρακινό Κουρδιστάν, το Ιράν έκλεισε τον εναέριο χώρο του σε όλες τις πτήσεις με προορισμό την αυτόνομη περιοχή, η Τουρκία απείλησε με τη λήψη σκληρών μέτρων. 

No comments :

Post a Comment