29.9.17

Τουρκία: Νέα άμεση αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 2,3 δισ. - Δημιουργεί και Οίκο αξιολόγησης

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αύξηση της φορολογίας, με τα επιπλέον χρήματα να κατευθύνονται απευθείας στο ταμείο που αφορά στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα περισσοτέρων εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αφού η κυβέρνηση εκτιμά «αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο»… Τις αναφορές αυτές ο υπουργός τις έκανε μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. Το ποσό που θα προστεθεί στο ταμείο ανέρχεται στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων 2,3 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια θα κατευθυνθούν σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα… ενδεχομένως να πληρωθούν και οι Ρώσοι για τους S-400, αφού δάνειο δεν φάνηκε ακόμα στον ορίζοντα. Σε αντιστάθμισμα, θα αυξηθεί ο φόρος των αμυντικών βιομηχανιών στο… 6% έναντι του 3,5% που είναι σήμερα!

Κάποιοι απέναντι στην Τουρκία λογικά θα γελάνε πολύ παρακολουθώντας τη φορολογική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που έχει ισοπεδώσει τα πάντα…

http://www.defence-point.gr/news/nea-amesi-afxisi-ton-tourkikon-exoplistikon-dapanon-kata-23-dis

Την δημιουργία οίκου αξιολόγησης ελεγχόμενοι από την κυβέρνηση και ο οποίος θα αναλάβει τη διαδικασία αποτίμησης των κινδύνων που αναπτύσσονται εντός της οικονομίας και από τις κυβερνητικές πρακτικές, ενώ παράλληλα θα έχει δικαιοδοσία στην αξιολόγηση φορέων, επιχειρήσεων και κρατικών οντοτήτων.Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο νέος οργανισμός θα ονομάζεται Κεντρικό Υπηρεσία Ανανγώρισης Ρϊσκου (Central Risk Registry Agency) και στόχο θα έχει σε πρώτη φάση να περιορίσει το ρίσκο από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (MTP) που εισήγαγε η κυβέρνηση για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Η υπηρεσία θα δημιουργήσει λογισμικό και θα αποκτήσει τεχνογνωσία αξιολογήσεων για επιχειρήσεις και χώρες. Η άγκυρα επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να απαντήσει στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης -και ιδιαίτερα στη Moody’s- που από το 2014 κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν ότι δεν δρα ως προς τα συμφέροντα της Τουρκίας αλλά με γνώμονα τα συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομάδων.

ΑΜΠΕ

No comments :