13.9.17

12 Σεπτεμβρίου, 490 πχ. Έγινε η Μάχη του Μαραθώνα

Ο μέγας Γερμανός φιλόλογος και ο πρώτος χρονολόγος της Αρχαίας Ιστορίας Αύγουστος Μπεκχ πρότεινε το 1855, την 12η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής της Μάχης του Μαραθώνα.

Ο Μπεκχ σημείωσε ότι αφού ο Ηρόδοτος αναφέρει οι Σπαρτιάτες απάντησαν στον Αγγελιοφόρο των Αθηναίων ότι η Σελήνη ήταν μόλις 8 ημερών και για θρησκευτικούς λόγους το εκστρατευτικό τους στρώμα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από την πανσέληνο, δηλαδή ύστερα από έξι μέρες, και αφού οι πάνοπλοι Σπαρτιάτες περπατώντας έφθασαν την επομένη της μεγάλης μάχης, η μάχη έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου. Στην Σπάρτη, η απαγόρευση έναρξης εκστρατείας ίσχυε μόνο κατά τον μήνα Κάρνειο, που πήρε το όνομά του από τον ιερέα του Απόλλωνα μάντη Κάρνο, ο οποίος σκοτώθηκε πέφτοντας από το άλογό του κατά τις μάχες που ακολούθησαν την εισβολή των Δωριέων στην Πελοπόννησο. Ο θεός της μαντικής Απόλλων θεώρησε τους Λακεδαιμονίους υπεύθυνους για τον θάνατο του Κάρνου και τους τιμώρησε προκαλώντας επιδημία στην πόλη τους. Για να εξευμενίσουν τον Απόλλωνα οι Σπαρτιάτες θεσμοθέτησαν την εορτή των Καρνείων κατά τον ομώνυμο μήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν επιτρεπόταν να ξεκινήσει εκστρατεία.

Ο Κάρνειος μήνας των Σπαρτιατών, όπως υπολόγισε ο Αύγουστος Μπεκχ αντιστοιχεί με τον Μεταγειτνιώνα των Αθηναίων και με βάση το γεγονός ότι η πανσέληνος του Μεταγειτνιώνα το 490 π.X. έπεφτε κατά το σύγχρονο ημερολόγιο στις 9 Σεπτεμβρίου, κατέληξε στο ότι η μάχη εγινε στις 12 Σεπτεμβρίου.

http://ermionh.blogspot.gr/2017/09/12-490.html

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΑΥΤΗ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΔΕΝ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ. ΣΤΟ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΥΣΣΑ, ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ,  Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ...ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΜΟΙΑΣ ΥΦΗΣ ΑΦΟΡΜΕΣ. ΟΙ Ε.Δ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΙΝΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΦΕΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΛΑΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ, ΕΣΤΩ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ. ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ  ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΥΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΞΕΓΕΡΘΗΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ, ΟΤΑΝ Ο ΔΙΑΥΛΟΣ "ΣΚΑΙ", ΟΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΕΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, ΤΟ 1821 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΘΝΟΣ) ΑΙΟΛΟ, ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ, ΑΡΑ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΘΝΗΣΙΓΕΝΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΧΥΒΙΟ.  Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΔΕ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΩΝ ΘΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΕΙ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΜΥΔΡΑ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΕΛΛΑΣ" (HELLAS), ΑΛΛΑ ΓΡΕΚΙΑ. ΚΑΚΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΟ .."HELLENIC REBUBLIC", ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "HELLENIC", ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ.

1 comment :

Anonymous said...

Αν δεν παρουν τα ηνια του κρατους οι άριστοι, προκοπη δεν θα δουμε. Το χε πει και ο Θουκιδιδης.
Βρισκω το τροπο ζωης και οργανωσης της κοινωνιας στην αρχαια Σπαρτη ως το καλυτερο προτυπο απο τα λιγα που εχω διαβασει.
Που μπορουμε να βρουμε εγκυρες πληροφοριες;
Μενιος