29/08/2017

Σπουδές στο ελληνικό δίκαιο και σε πανεπιστήμια εκτός της Ελληνικής Επικράτειας

Δικαίωση της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας άνοιξε ο δρόμος των Ελλήνων φοιτητών για σπουδές Ελληνικού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομη την απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ η οποία στερούσε από τους Έλληνες φοιτητές τη δυνατότητα αναγνώρισης των πτυχίων τους επί του προγράμματος σπουδών Ελληνικού Δικαίου σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής και συγκεκριμένα στην Κύπρο. Με την 1755/2017 απόφαση του, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακήρυξε ως παράνομη και γι’ αυτό ακύρωσε την παλιότερη απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ να μην αναγνωρίζονται ως ισότιμα τα πτυχία νομικής ελληνικού δικαίου που προέρχονται από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Την σχετική προσφυγή είχε υποβάλει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο και δικαιώνεται από τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Αναπληρωτής Κοσμήτωρας της Νομικής Σχολής, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας, τονίζει πως τα προγράμματα είναι αναγνωρισμένα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζοντας επαγγελματικά δικαιώματα. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα, αυτά είναι αναγνωρισμένα ως ισότιμα με τις αντίστοιχες τρεις Ελληνικές Νομικές Σχολές (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΔΠΘ) και διασφαλίζουν την αντιστοιχία πτυχίου. Επιπρόσθετα, το Νομικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας βεβαιώνει τη δυνατότητα εγγραφής των πτυχιούχων στα μητρώα ασκουμένων Δικηγορικών Συλλόγων της Κύπρου, βεβαίωση που προσκομίζεται στην Επιτροπή Αξιολόγησης Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, για εγγραφή στα μητρώα ασκούμενων δικηγόρων Ελλάδας. Αυτό αφορά και καλύπτει τόσο τους πτυχιούχους με πλήρη τετραετή φοίτηση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όσο και τους μεταφερόμενους φοιτητές από άλλα Πανεπιστήμια με συνυπολογισμό των μεταφερόμενων πιστωτικών μονάδων.

Η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη αυτοτελής Νομική Σχολή στην Κύπρο και η οποία προσφέρει το μόνο πρόγραμμα Νομικής Ελληνικού Δικαίου εκτός Ελλάδας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της επιστήμης, της έρευνας και της διδασκαλίας του ελληνικού ακαδημαϊκού γίγνεσθαι. Άλλωστε, το πρόγραμμα σπουδών Ελληνικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, η ύλη των μαθημάτων και οι ώρες διδασκαλίας είναι ακριβώς αντίστοιχες των νομικών σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων. Το πρόγραμμα σπουδών οδηγεί σε πτυχίο Νομικής Ελληνικού Δικαίου, πρόγραμμα το οποίο επικυρώνεται από τον επίσημο Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιστοσελίδα του (www.dipae.ac.cy), όπου αναρτώνται μόνο τα εγκεκριμένα/αναγνωρισμένα προγράμματα που προσφέρονται από τα κρατικά και μη-κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου.

Ο Δρ. Τσιμάρας εξηγεί πως η απόφαση του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούλιο του 2017 πρακτικά σημαίνει πως η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ δεν ισχύει, ενώ με την ύπαρξη προγράμματος «ελληνικού δίκαιου» «διευκολύνεται η περαιτέρω συμμετοχή στο ελληνικό ακαδημαϊκό γίγνεσθαι των κάτοχων των τίτλων αυτών και μάλιστα σε αναγνωρισμένα γνωστικά αντικείμενα «ελληνικών επιστήμων», όπως π.χ. ελληνικό δίκαιο και ελληνική φιλολογία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τέχνης, της επιστήμης, της έρευνας, και της διδασκαλίας», όπως αναφέρει και το αρ.16 του ελληνικού Συντάγματος.

Η Νομική Σχολή στελεχώνεται από μόνιμους διδάσκοντες διεθνούς εμπειρίας στη νομική εκπαίδευση και έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του κόσμου όπωςτο Harvard, Cambridge, Oxford, LondonSchool of Economics and PoliticalSciences, Paris II, Aix-Marselle, Tubingen καιMunich. Ο Δρ. Τσιμάρας έκανε επίσης ειδική αναφορά και στους κορυφαίους επισκέπτες καθηγητές, «οι οποίοι προσφέρουν υψηλού επιπέδου θεωρητική κατάρτιση αλλά και πρακτική άσκηση, μέσω εικονικών δικών σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δικαστηρίου». Πρόσθεσε πως πραγματοποιούνται συχνά επισκέψεις σε δικαστήρια στην Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ διοργανώνονται συχνά ομιλίες από διακεκριμένους νομικούς, είτε δικαστές, είτε καθηγητές νομικών σχολών, είτε δικηγόρους.

Οι φοιτητές του προγράμματος της Νομικής Σχολής συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS και έχουν τη δυνατότητα κινητικότητας σε Νομικές Σχολές Πανεπιστημίων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους οι Νομικές Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πάντειου Πανεπιστημίου όπως και άλλων κορυφαίων Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι επισκέψεις των φοιτητών της Νομικής οργανώνονται στο Στρασβούργο για παρακολούθηση μαθημάτων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (International Institute of Human Rights) και στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ελλάδα

Σημειώνεται επίσης πως σημαντικές προσωπικότητες έχουν αναγορευθεί σε επίτιμους διδάκτορες της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Δρ. Τσιμάρας, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στο Παρίσι, στο Τολέδο και τη Λισσαβώνα, δηλώνει πως «ο σκοπός ενός ΑΕΙ δεν πρέπει να είναι μόνο να μεταφέρει γνώση στους φοιτητές του». «Τα νέα παιδιά που πηγαίνουν πανεπιστήμιο, δεν παρακολουθούν για να μάθουν μόνο το εκπαιδευτικό υλικό, τη διδακτέα ύλη», συμπληρώνει. «Ο στόχος του ακαδημαϊκού δασκάλου είναι οι φοιτητές να μάθουν να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο που το διακρίνει η ευρυθμία, ο σεβασμός στον άλλο, ο διάλογος χωρίς βία, η αξιοπρέπεια και ο πολιτισμός. Για ένα αγαθό όπως η Παιδεία, αυτό είναι σημαντικό». Περαιτέρω τονίζει πως «το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο για να προετοιμάζει νέους επιστήμονες, αυριανούς επαγγελματίες, αλλά και νέους ευσυνείδητους πολίτες, μέλη του κοινωνικού συνόλου».

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει θέσει ως στόχο την προσφορά υψηλής ποιότητας πανεπιστημιακών σπουδών και αριστείας στη διδασκαλία και στην έρευνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βραβείο έρευνας που απονεμήθηκε στον λέκτορα της Σχολής Νομικής, Δρ. Θωμά Παπαδόπουλο από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) στη Θεματική Ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες» για την υποψηφιότητα με τίτλο: «Takeovers and Mergers in European and CypriotCompany Law». Ακόμα ένα παράδειγμα αποτελεί η απονομή σε φοιτητή της Νομικής Σχολής του πρώτου διεθνούς βραβείου, στον τελευταίο διαγωνισμό του ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου (ΙΜΔΑ).

Σύμφωνα με τον Δρ. Τσιμάρα, η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου δέχεται κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό φοιτητών από την Ελλάδα. Εκτός από τη συνεχή καθοδήγηση που προσφέρεται από την πρώτη μέρα εισαγωγής ενός φοιτητή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την προσωπική επαφή και επικοινωνία με τους φοιτητές μέσω του θεσμού του Ακαδημαϊκού Συμβούλου, το πανεπιστήμιο προσφέρει στέγαση στους φοιτητές σε φοιτητικές εστίεςπολύ κοντά στην πανεπιστημιούπολη. «Η Λευκωσία είναι ήσυχη καιγραφική πόλη, η οποία δεν έχει ναζηλέψει τίποτα από τις άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» καταλήγει ο Δρ. Τσιμάρας.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει στον μεγαλύτερο Διεθνή Πανεπιστημιακό Οργανισμό Laureate International Universities που αποτελείται από 80 πανεπιστήμια που λειτουργούν σε 28 χώρες με σύνολο 1,000,000 φοιτητών. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που έχει αξιολογηθεί από τον διεθνή οργανισμό αξιολόγησης QS TOP UNIVERSITIES (QS Stars) με τον υψηλότερο δείκτη «πέντε Αστέρια» στους τομείς της Διδασκαλίας, των Εγκαταστάσεων, της Κοινωνικής Ευθύνης, της Διεθνοποίησης και της Προσβασιμότητας/Στήριξης των φοιτητών.

Πώς μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες;
- Στην ιστοσελίδα http://www.euc.ac.cy
- Στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357 – 22713000
- email: admit@euc.ac.cy

No comments :

Post a Comment