12/07/2017

Γερμανία: Η κυβέρνηση θα παρεμποδίζει εξαγορές εάν υπάρχει ο κίνδυνος να διοχετευθεί στο εξωτερικό σημαντική τεχνογνωσία.

Οι αρχικές ανησυχίες της Γερμανίας και άλλων Ευρωπαίων εταίρων για την «εισβολή» των κινεζικών επιχειρηματικών κολοσσών στη Γηραιά Ήπειρο έγιναν στην πορεία απειλές από την ίδια τη Γερμανίδα καγκελάριο και πλέον αποκτούν νομοθετική ισχύ. Η Γερμανία ενέκρινε σήμερα τους κανόνες που καθιστούν ευκολότερη την παρεμπόδιση της πώλησης σε επενδυτές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρήσεων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της. Και βέβαια, βασικός στόχος των γερμανικών αρχών είναι να... βάλουν φρένο στην αυξανόμενη «δίψα» των Κινέζων να αποκτήσουν γερμανική τεχνογνωσία.

Οι νέες ρυθμίσεις, επιτρέπουν στη γερμανική κυβέρνηση να παρεμποδίζει εξαγορές εάν υπάρχει ο κίνδυνος να διοχετευθεί στο εξωτερικό σημαντική τεχνογνωσία. Οι κανόνες αυτοί δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική έγκριση. Οι νέοι κανόνες καθορίζουν για πρώτη φορά τα κριτήρια για την παρεμπόδιση μιας συμφωνίας, ειδικότερα στην περίπτωση που κινδυνεύουν κρίσιμης σημασίας υποδομές, όπως νοσοκομεία και ενεργειακά δίκτυα.

«Παραμένουμε μια από τις πιο ανοικτές οικονομίες στον κόσμο, αλλά επίσης χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις προϋποθέσεις θεμιτού ανταγωνισμού», δήλωσε σε σημερινή ανακοίνωση η υπουργός Οικονομίας Brigitte Zypries . «Το χρωστάμε αυτό στις εταιρίες μας. Συχνά ανταγωνίζονται με χώρες, των οποίων οι οικονομίες δεν είναι τόσο ανοικτές όσο η δική μας», πρόσθεσε. Η πρωτοβουλία της Angela Merkel αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ισχύ καθώς ο σχεδιασμός είναι, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, σε πλήρη συντονισμό με τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φιλτράρουν τις επενδύσεις από κρατικές κινεζικές εταιρείες. Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία έχουν ταχθεί υπέρ της παρεμπόδισης των κινεζικών επενδύσεων, εν μέρει διότι και οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση στην Κίνα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May, η οποία θέλει η κυβέρνηση να μπορεί να παρέμβει σε εξαγορές στρατηγικών υποδομών από ξένους επενδυτές. Αντίθετες με τη συγκεκριμένη πρακτική είναι χώρες όπως η Σουηδία, θεωρώντας πως με τέτοιες ενέργειες η Ευρώπη οδεύει προς τον προστατευτισμό.

Αρχίζει να δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα πλέγμα προστασίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, την ώρα που η Ελλάδα κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση προτάσσοντας την ανάγκη ενίσχυσης των ξένων επενδύσεων στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο στρατηγικός σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης είναι επικεντρωμένος στην προσέλκυση κεφαλαίων και παραχώρησης στρατηγικών υποδομών σε κινεζικές επιχειρήσεις. Ακριβώς αυτό, δηλαδή, που προσπαθούν να αποτρέψουν οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ένωσης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται τόσο η παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, όσο και η πώληση μεριδίου του ΑΔΜΗΕ, στην κινεζικών συμφερόντων εταιρεία State Grid, αλλά και η αναζήτηση επενδυτών για την εξαγορά, μεταξύ άλλων, μονάδων της ΔΕΗ.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες οι ηγέτες του G20 συμφώνησαν επί γερμανικού εδάφους σε αυτό που διαφωνούν με τον Donald Trump, να δώσουν μάχη κατά του προστατευτισμού και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Υπενθυμίζεται ότι τον κώδωνα του κινδύνου για την κινεζική εισβολή έκρουσε πέρσι η εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από την Κινεζική Midea, μέσω της οποίας η Κίνα απέκτησε πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες.

http://www.liberal.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα με την Κίνα

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΡΓΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΚΙΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ) ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. ΟΠΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΝΑ ΞΑΝΑ-ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ Η.Β ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΙΤΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΠΡΟΕΒΕΙ ΣΕ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 8 ΔΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΘΑΜΜΕΝΟ ΓΙΑΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ.

ΔΕΙΤΕ: https://isxys.blogspot.com/2016/09/8.html

Υ.Γ: ΑΝ ΤΕΛΙΚΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΙΝΙΚΗΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ, ΑΥΤΟ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΑΜΠ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΧΛΕΥΑΖΑΝ ΚΑΙ ΑΠΕΚΗΡΥΤΤΑΝ ΔΗΜΟΣΙΩΣ.

No comments :

Post a Comment