03/04/2017

Προς νέο πόλεμο Ισραήλ-Hezbollah;

To Iσραήλ είναι έτοιμο να εξαπολύσει μια πυραυλική επιχείρηση στη Συρία κατά της λιβανέζικης Hezbollah και των συμμάχων της που θα μπορούσαν ν΄αποδειχθούν μια πραγματική απειλή δήλωσε ο ισραηλινός πρέσβης στη Ρωσία ο Gary Koren. «Το ιρανικό καθεστώς πάντα ήθελε να υποστηρίξει τη Συρία και τη Hezbollah και να τις εκμεταλευτεί ως 2 εργαλεία που προσέβλεπαν ν΄απειλήσουν και να αποτρέψουν το Ισραήλ», δήλωσε ο Koren σε μια ομάδα ρώσων δημοσιογράφων. «Το έδαφός μας υποβλήθηκε σε σκόπιμους ή μη σκόπιμους βομβαρδισμούς με όλους τους τύπους όπλων και ο στρατός μας προχώρησε σε αντίποινα και δεν θα σταματήσει. Βέβαια αν η κατάσταση αλλάξει και η Hezbollah ή άλλη σιίτικη πολιτοφυλακή ή το Ιράν ανοίξουν ένα β΄μέτωπο στα υψώματα του Γκολάν εμείς δεν θα το ανεχτούμε και θ΄απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό«, πρόσθεσε.  Το Ισραήλ διεξάγει στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας σε μια βάση στο βόρειο τμήμα της χώρας, για να ετοιμαστεί για τον επόμενο «πραγματικό πόλεμο» με τη Χεζμπολάχ. Όπως ισχυρίζονται οι διοικητές θα μπορούσε πάντα να είναι η «τελευταία εκπαίδευση πριν από τον πόλεμο» με τη Χεζμπολάχ.

Από τότε που ιδρύθηκε επίσημα το 1985, ως απάντηση στην στρατιωτική κατοχή του Ν Λιβάνου από το Ισραήλ , το σιίτικο κίνημα αντίστασης έχει εξελιχθεί σ΄ ένα από τους πιο τρομακτικούς εχθρούς του Ισραήλ. Ο πόλεμος των 34 ημερών το 2006, παραμένει το απόγειο αυτής της εχθρότητας μέχρι τώρα. Κατέληξε σε αυτό που από τους περισσότερους θεωρείται ότι ήταν μια νίκη για τη Χεζμπολάχ. Στην πραγματικότητα, ο Δεύτερος Πόλεμος του Λιβάνου άλλαξε την ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή καθώς η μέχρι τότε αδιαφιλονίκητη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ δεν είναι πλέον. Από το 2006, υπήρξε μια συναίνεση ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να ξεσπάσει ένας ακόμη πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στη Συρία, και την όξυνση των μεταξύ τους εντάσεων που είδαμε κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, πρόκειται για μια σύγκρουση που μπορεί να φτάσει νωρίτερα.

Το Associated Press, επικαλούμενο το ABC News αναφέρει τα όσα γράφει ο Aron Heller, «Μόνο τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα […] απείλησε να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ.Το Ισραήλ έχει λεπτομερώς ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκκένωση πάνω από ένα τέταρτο του εκατομυρίου πολίτες …. από τις επιθέσεις από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ ή άλλες ισλαμικές ένοπλες ομάδες«. Ο κίνδυνος, βέβαια, επέρχεται αναφορικά με το πώς αυτές οι επανειλημμένες αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ εντός Συρίας δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη της Ρωσίας σε αυτή τη χώρα. Πράγματι, με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να δραστηριοποιούνται στην ίδια πλευρά με τη Χεζμπολάχ στη Συρία ελλοχεύει ο κίνδυνος η επιθετικότητα του Ισραήλ να γίνει καταλύτης για ακούσιες συνέπειες. Και αυτό θέτει σε δίλημμα το Ισραήλ σύμφωνα με το άρθρο. Το οποίο μπορεί να επωφελείται από την αιμοραγία στις τάξεις της λιβανέζικης αντίστασης από την εμπλοκλκή της στο συριακό από την άλλη όμως ανησυχεί ότι αυτή κερδίζει σε εμπειρία πολέμου και γίνεται όλο και πιο ετοιμοπόλεμη.

https://dimpenews.com/

No comments :

Post a Comment