03/04/2017

Μονόδρομος αποδεικνύεται για την ελληνική κυβέρνηση η δημιουργία κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών

Επιλογή που αποτελεί «κλειδί» για την ενίσχυση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για προσφυγικό την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του βαλκανικού διαδρόμου και της συνθήκης Σένγκεν καθώς και την ταχύτερη λειτουργία του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων.

Ενισχύονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των ροών στο πλαίσιο της υπέρβασης προβλημάτων που απειλούν τη Συνθήκη Σένγκεν και ανεβάζουν το κόστος ακόμα και στο εσωτερικό εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και η Κομισιόν αντιτίθεται σφόδρα στις ακραίες επιλογές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και καταδικάζει την άρνηση των χωρών του Visegrad για άρνηση αποδοχής μεταναστών βάσει των ποσοστώσεων, παράλληλα πιέζει την Ελλάδα να κάνει βήματα που θα επιτρέψουν στις ίδιες χώρες να κάνουν βήματα πίσω ανοίγοντας τα σύνορά τους και αποκαθιστώντας την λειτουργικότητα της Συνθήκης Σένγκεν. Στην πραγματικότητα η Κομισιόν, μέσω του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, πιέζει την Ελλάδα για την υιοθέτηση σκληρότερης στάσης στο προσφυγικό, θέλοντας να κατευνάσει τις χώρες Visegrad.  Το πολιτικό παζάρι όμως αυτό δημιουργεί δυσαρμονία μεταξύ της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν επί του ζητήματος είναι εμπιστευτικές και ότι η Επιτροπή θα διαψεύσει κάθε δημόσια αναφορά σε τέτοια συμφωνία, το βάρος της πολιτικής διαχείρισης των αποφάσεων βαρύνει αποκλειστικά τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη στη Βουλή, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως «καλούμαστε να ξαναδούμε, κάτω από καινούργια ωριμότητα, το ζήτημα». Παράλληλα, τάχθηκε κατά της άμεσης διακοπής λειτουργίας του κέντρου στη Σούδα, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να καλέσει σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την περιφερειάρχη, το δήμαρχο Χίου και τους τοπικούς βουλευτές, ώστε να εξετάσουν μαζί, όπως είπε, όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και να δοθεί λύση, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, για τους μετανάστες στη Χίο.

http://crisismonitor.gr/2017/04/kentra-kratisis-metanaston-i-lysi-gia-lefta-ke-sengken/

No comments :

Post a Comment