02/04/2017

Έκλεισε συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για Συρία

Οι ΗΠΑ δέχονται Άσαντ, η Ρωσία Κούρδους και παραμένουν υπό συζήτηση οι ζώνες ασφαλείας που ζητά η Τουρκία αλλά αντιδρά ο Άσαντ. Η νέα προσέγγιση των ΗΠΑ στο συριακό αφήνει εκτεθειμένες δυνάμεις ανταρτών της αντιπολίτευσης οι οποίες βασίζονταν στην αμερικανική υποστήριξη εναντίων του Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Άτυπη αλλά ουσιαστική είναι η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία που οδηγεί στη δημιουργία τριών ζωνών ελέγχου της χώρας, την παραμονή Άσαντ, την ενίσχυση των Κούρδων YPG και σε συζήτηση για τη διαμόρφωση ζωνών ασφαλείας που ζητά ο Ταγίπ Ερντογάν. Με δηλώσεις από Ουάσιγκτον και πράξεις από Μόσχα και Άγκυρα η επόμενη ημέρα στη Συρία έχει αρχίσει ήδη να ξεδιπλώνεται. Για τις ΗΠΑ αποτελεί στροφή 180 μοιρών καθώς η νέα αμερικανική κυβέρνηση αποδέχεται -και επισήμως- την παραμονή του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην προεδρία μετά από έναν μακρόσυρτο εμφύλιο πόλεμο για την ανατροπή του που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 600,000 ανθρώπους, εκτόπισε εκατομμύρια και έδωσε ζωή στο τέρας του Ισλαμικού Κράτους. Η Μόσχα από την πλευρά της έκανε ένα βήμα πίσω αποδεχόμενη τους Κούρδους YPG στη Βόρεια Συρία όπου τους παραχώρησε βάση και ανέλαβε την εκπαίδευσή τους, παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

Η αλλαγή σκηνικού στη Συρία ολοκληρώνεται από την ανακοίνωση της Τουρκίας για την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» και τη σταδιακή απόσυρση των δυνάμεών της από την περιοχή, ενώ ο Ρεξ Τίλερσον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ζωνών ασφαλείας που αποτελεί πάγιο αίτημα της Άγκυρας αλλά απορρίπτεται από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ και τους Κούρδους. Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για τη Συρία εκφράστηκε τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον όσο και από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, ενώ στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ. Με την ομοβροντία δηλώσεων καθίσταται σαφές ότι δεν είναι μια προσπάθεια σφυγμομέτρησης φίλων και συμμάχων αλλά τα αποκαλυπτήρια της νέας πολιτικής εξόδου από την εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής.Ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε την Πέμπτη ότι πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις για το μέλλον της Συρίας, αλλά ότι η μοίρα του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει να αποφασιστεί από τους Σύρους πολίτες.

Μιλώντας στην Άγκυρα έπειτα από συνομιλίες με τον Ερντογάν και υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, ο Τίλερσον είπε ότι «δεν υπάρχει απόσταση» μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας όσον αφορά την αποφασιστικότητά τους να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συνομιλίες του στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ζωνών σταθεροποίησης στη Συρία και ότι διερευνήθηκε αριθμός επιλογών για το πώς θα διασφαλισθεί η ασφάλεια σε τέτοιες περιοχές. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Νίκι Χέιλι στον ΟΗΕ, η οποία ξεκαθάρισε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και όχι η ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ, για τη μοίρα του οποίου θα αποφασίσουν οι Σύροι πολίτες.

Το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναπόκειται στον συριακό λαό και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να αποδεχτούν την πολιτική πραγματικότητα στη Συρία, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, υπογραμμίζοντας ότι το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον στην περιοχή πρέπει να εστιάζεται στη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους. Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, καταφθάνοντας στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κάλεσε την Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσει τη στάση της για τη Συρία. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, από την πλευρά του, τόνισε ότι «είναι καλό να επικεντρωθούμε στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά πρέπει να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση για την απομάκρυνση του καθεστώτος του Άσαντ που προκάλεσε τόσους πολλούς θανάτους και καταστροφές στον συριακό λαό».

http://crisismonitor.gr/2017/04/syria-i-ipa-dechonte-asant-i-moscha-kourdous/

No comments :

Post a Comment