04/04/2017

Παράδοση του νέου πυρηνοκίνητου υποβρυχίου επίθεσης Κazan στο Ρωσικό Ναυτικό

Στις 30 Μαρτίου, στο μεγαλύτερο ναυπηγικό συγκρότημα της Ρωσίας, το Sevmash, έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης. Το Κazan είναι το δεύτερο υποβρύχιο κλάσης Yasen που παραλαμβάνει το Ρωσικό Ναυτικό, ωστόσο, κωδικοποιείται ως κλάση Yasen-Μ ένεκα των πιο εξελιγμένων οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων που ενσωματώνει. Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Βαντίμ Kozyulin της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, το Κazan ενσωματώνει το απαύγασμα της συσσωρευμένης ρωσικής τεχνογνωσίας στην κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και κοστίζει περίπου 3.5 δισ. δολάρια! Φυσικά οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το κρύψουν και γι αυτό ήταν παραβεβλημένο σε μια ανοικτή προβλήτα για να αφήσουν τους Δυτικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους να πάρουν με τη άνεση τους τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Σε σχέση με το πρώτο υποβρύχιο Severodvinsk κλάσης Yasen, το Κazan έχει 2 περισσότερους σωλήνες εκτόξευσης πυραύλων (10 αντί 8 ) αλλά θα είναι ένα από τα πιο ήσυχα υποβρύχια που θα τεθούν σε υπηρεσία με το Ρωσικό Ναυτικό. Αυτό είναι πιθανό να επιτευχθεί με την ευρεία χρήση σύνθετων υλικών, τόσο στην επικάλυψη του κύτους με αυτά, όσο και στα πηδάλια, τους σταθεροποιητές, τις προπέλες και τους άξονες κίνησης. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη μείωση, τόσο της ακουστικής υπογραφής του υποβρυχίου στα αντίπαλα σόναρ όσο και του γενικότερου κόστους συντήρησης.

Ο επιθετικός οπλισμός του Κazan είναι απλά εντυπωσιακός και περιλαμβάνει:
  • 8 τορπιλοσωλήνες για τορπίλες των 650mm και 533mm (6 x650mm και 2x533mm). Από τους τορπιλοσωλήνες μπορεί να βληθούν νάρκες, οι νέες τορπίλες βαθέων υδάτων Futlyar των 533 mm και βλήματα SS-N-16 Stallion οπλισμένα με ανθυποβρυχιακές τορπίλες ή πυρηνική κεφαλή για κρούση τόσο εχθρικών σχηματισμών επιφανείας όσο και εχθρικών υποβρυχίων σε μεγάλο βάθος. Δείτε παρακάτω το εντυπωσιακό βίντεο από εκτόξευση βλημάτων SS-N-16 Stallion από ρωσικό πολεμικό πλοίο: εκτοξεύεται σαν τορπίλη στο νερό και μετά από μερικά μέτρα αναδύεται σαν υποβρυχίως εκτοξευόμενο βλήμα!
  • Δέκα κάθετους εκτοξευτές από τους οποίους μπορούν να βληθούν 40 (10 χ 4) υπερ- ηχητικά βλήματα P-800 Oniks που μπορούν να χτυπήσουν εχθρικές ναυτικές μονάδες σε αποστάσεις 300 χιλιομέτρων με ταχύτητα 2.5 Mach ή 50 (10 χ 5) βλήματα κρούζ Kalibr μέγιστης εμβέλειας 2.500 χιλιομέτρων σε διαμορφώσεις κατά στόχων ξηράς, επιφανείας και υποβρυχίων.
Παραθέτουμε και ένα μικρό βίντεο παρουσίασης του υποβρυχίου Κazan όπου αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εντύπωση που έχει προκαλέσει στις Δυτικές υπηρεσίες, η τεχνολογία που ενσωματώνει: https://www.youtube.com/watch?v=wg3ONNeWGJM

http://defencenews.gr/

No comments :

Post a Comment