03/03/2017

ΗΠΑ: Ενίσχυεται το Π.Ν ώστε να διαθέτει τον... "καλύτερο εξοπλισμό του κόσμου"

Το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford (CVN 78) είναι ο ‘’διάδοχος’’ των αεροπλανοφόρων της κλάσης USS Nimitz (CVN 68) και πρόκειται για το ακριβότερο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ σύμφωνα με το thefordclass.com. Η κατασκευή του κόστισε περίπου 12.8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου του 2005 και η καθέλκυση του έγινε στις 9 Νοεμβρίου του 2013. To αεροπλανοφόρο επρόκειτο να ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το Μάρτιο του 2016 με την πρώτη του ανάπτυξη να έχει προγραμματιστεί το 2019. Το αεροπλανοφόρ USS Gerald R. Ford θα εισέλθει στο στόλο αντικαθιστώντας το το USS (CVN-65), το οποίο για 51 χρόνια προσέφερε ενεργό υπηρεσία και αποσύρθηκε το Δεκέμβριο του 2012. Το πλοίο πήρε το όνομά του από τον 38ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος πέθανε το 2006. Ο Τζέραλντ Φορντ υπηρέτησε στο αεροπλανοφόρο USS Monterey κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποστρατεύτηκε ως πλωτάρχης.

Το αμερικανικό ΠΝ μετράει σήμερα 10 αεροπλανοφόρα που θα γίνουν 11 όταν το Τζέραλντ Φορντ, το νεότερο γιγαντιαίο πλοίο του είδους, τεθεί σε υπηρεσία τους προσεχείς μήνες. Το κόστος για τη ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου αυτού υπολογίζεται στα 12,9 δισεκ. δολάρια. Το αμερικανικό ΠΝ ζήτησε τον Δεκέμβριο να ενισχυθούν οι δυνάμεις του επικαλούμενο το γεγονός ότι οι δυνητικοί του αντίπαλοι αποκτούν περισσότερα και πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα. Ζήτησε να αποκτήσει 355 πλοία, ανάμεσά τους 12 αεροπλανοφόρα  από το σημερινό επίπεδο των 274 πλοίων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί να αναμορφώσει τον στόλο του Πολεμικό Ναυτικού ώστε να διαθέτει τον καλύτερο εξοπλισμό του κόσμου και εξέφρασε την ευχή το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να διαθέτει 12 αεροπλανοφόρα στο μέλλον, σε μια ομιλία του πάνω στο αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford. «Χρειαζόμαστε επίσης κι άλλα αεροσκάφη, σύγχρονες δυνατότητες και μεγαλύτερα επίπεδα ισχύος», συμπεριλαμβανομένων και μέσων για τη διεξαγωγή κυβερνοπολέμου. Σύντομα θα διαθέτουμε τον καλύτερο εξοπλισμό του κόσμου. Θα δώσουμε στον στρατό μας τα εργαλεία που χρειάζεται για να αποτρέπει τον πόλεμο και εάν χρειαστεί, να διεξάγει πόλεμο να κάνει μόνο ένα πράγμα. Ξέρετε τι; Να νικάει».

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment