07/03/2017

Η.Π.Α: Συνεννοήσεις με Ν.Κορέα και Ιαπωνία για ανάπτυξη "ασπίδας". Ξεκίνησαν τη διαδικασία μεταφοράς του αντιβαλλιστικού συστήματος THAAD

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, τόσο με τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Χουάνγκ Γκιο-αν, όσο και με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, με κεντρικό θέμα την κλιμάκωση της προκλητικότητας από τη Βόρεια Κορέα. Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Νότιας Κορέας κυριάρχησαν οι χθεσινές πυραυλικές εκτοξεύσεις που έκανε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το γραφείο του Χουάνγκ Γκιο-αν, στη Σεούλ. Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι Τραμπ και Άμπε επιβεβαίωσαν το πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Τόκιο, ενώ καταδίκασαν τις πυραυλικές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας, χαρακτηρίζοντας τες απειλή κατά της περιφερειακής ασφάλειας Η ποιοτική αναβάθμιση των πυραυλικών εκτοξεύσεων, παρά το γεγονός ότι οι πύραυλοι δεν είχαν χαρακτηριστικά βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων (ICBM) προκάλεσε ανησυχία τόσο στη Σεούλ, όσο και στο Τόκιο.

Οι ΗΠΑ άρχισαν την εγκατάσταση τμημάτων του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Terminal High Attitude Area Defense (THAAD) στο έδαφος της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στρατιωτικής Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ. Η  εγκατάσταση του συστήματος THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα ενός ή δύο μηνών, έναντι του αρχικού προγραμματισμού για εγκατάστασή του στα τέλη του 2017. Αμυντικές πηγές δεν αποκλείουν την επιχειρησιακή αξιοποίηση του THAAD ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα. Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές αναμένεται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των διμερών σχέσεων της Νότιας Κορέας και της Κίνας με επιπτώσεις για τη Σεούλ σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Οι κινεζικές αρχές έχουν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας άνω των είκοσι εμπορικών καταστημάτων τα οποία δραστηριοποιούνταν υπό τον πολυεθνικό επιχειρηματικό όμιλο της Lotte Group.

Η ανάπτυξη του αναφερόμενου οπλικού συστήματος στο έδαφος της Νότιας Κορέας αναμένεται ότι θα οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ της Σεούλ και του Πεκίνου, καθώς η Κίνα είναι αντίθετη στην ανάπτυξη του THAAD υποστηρίζοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο την υφιστάμενη περιφερειακή ασφάλεια. Οι ανησυχίες του Πεκίνου προκαλούνται από το ισχυρό ραντάρ που ενισχύει τη δράση του THAAD και από το γεγονός ότι, μετά την ολοκλήρωση της επιχειρησιακής ανάπτυξής του, τόσο η Σεούλ, όσο και η Ουάσιγκτον θα έχουν εικόνα για τις κινήσεις των κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων εντός της κινεζικής επικράτειας στην ευρύτερη περιοχή της συνοριακής γραμμής μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Κίνας.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment