13/03/2017

Ινδία: Βολή αντιπλοϊκού βλήματος από υποβρύχιο "Scorpene" - BRAHMOS ER με βεληνεκές μεγαλύτερο των 400 χιλιομέτρων

Την εκτέλεση της πρώτης βολής βλήματος κατά στόχων επιφανείας (αντιπλοϊκό) από το INS Kalvari, το πρώτο από τα έξι υποβρύχια τύπου Scorpene του Ναυτικού της Ινδίας που εισήλθε σε υπηρεσία, ανακοίνωσε το Ναυτικό της Ινδίας. Όπως ανακοινώθηκε, η βολή πραγματοποιήθηκε στην Αραβική Θάλασσα και ήταν επιτυχής αφού το βλήμα προσέβαλε τον στόχο επιφανείας σε εκτεταμένο βεληνεκές. Παρά το γεγονός ότι ο τύπος του βλήματος δεν ανακοινώθηκε εικάζεται ότι επρόκειτο για Exocet SM39, που αποτελεί την από υποβρύχιο εκτοξευόμενη έκδοση της οικογένειας Exocet και η οποία αναφέρεται ότι έχει βεληνεκές 50 χιλιόμετρα. Το βλήμα, αμέσως μόλις φθάσει στην επιφάνεια της θάλασσας εκτοξεύεται από το κάνιστρο εκτόξευσης από τον τορπιλοσωλήνα και κατευθύνεται (με τη βοήθεια αδρανειακού συστήματος ναυτιλίας) προς τον στόχο ιπτάμενο σε μικρό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας (sea skimming). Στην τερματική φάση ενεργοποιείται ο ενεργός εντοπιστής ραδιοσυχνοτήτων ο οποίος και το κατευθύνει στον στόχο.

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό το σύνολο των έξι υποβρυχίων του τύπου θα εξοπλιστούν με βλήματα προσβολής στόχων επιφανείας. Ήδη, το δεύτερο υποβρύχιο, το INS Khanderi, καθελκύστηκε τον περασμένο Ιανουάριο και η παραλαβή του από το Ναυτικό της Ινδίας προβλέπεται να λάβει χώρα περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των στόχων που το Exocet SM39 μπορεί να επεξεργαστεί, λεπτομέρειες για τη διαδικασία εκτόξευσης και τον αριθμό των στόχων που μπορούν να «φορτωθούν» στο βλήμα πριν την εκτόξευση του, είχαν διαρρεύσει σε μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας λίγο μετά την επιλογή της DCNS ως κύριου αναδόχου του προγράμματος προμήθειας νέων υποβρυχίων του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας (RAN: Royal Australian Navy).

http://www.defence-point.gr/news/?p=173066

Σε μεγάλη επιτυχία εξελίχθηκε σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, η δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου εδάφους – εδάφους τύπου BRAHMOS με μεγαλύτερο του μέχρι σήμερα γνωστού (290 χιλιόμετρα) βεληνεκούς. Ο BrahMos Extended Range (ER) εκτοξεύθηκε από το πεδίο δοκιμών του Χαντιπούρ. Η δοκιμή που έγινε με αυτόνομο κινητό εκτοξευτή (MAL: Mobile Autonomous Launcher) ο πύραυλος κατευθύνθηκε προς τον στόχο του που βρισκόταν σε σημαντικά μεγαλύτερη απόσταση των 290 χιλιομέτρων και ταχύτητα 2,8 Mach, επιτυγχάνοντας να τον πλήξει με ακρίβεια. Η δοκιμή της αναβαθμισμένης έκδοσης του πυραύλου κατέστη δυνατή μετά την ένταξη της Ινδίας στο καθεστώς της συνθήκης MTCR (Missile Technology Control Regime), με τους Ινδούς να μιλάνε για δυνατότητα επιτυχούς εξουδετέρωσης στόχων σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 400 χιλιομέτρων. Η οικογένεια των πυραύλων BrahMos που είναι το προϊόν της συνεργασίας του ινδικού Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης DRDO με τη ρωσική NPOM (το όνομα από τους ποταμούς Μπραμαπούτρα και Μόσκβα) εξοπλίζει τόσο τις χερσαίες δυνάμεις της Ινδίας, όσο το Ναυτικό και την Αεροπορία της χώρας.

http://www.defence-point.gr/news/?p=173089

No comments :

Post a Comment