28/03/2017

Ισραήλ: Τροποποιήσεις στις κορβέτες Sa’ar 6 για τοποθέτηση διπλάσιου αριθμού "Iron Dome"

Όπως μεταδίδει το Defense News, το ισραηλινό Ναυτικό αποφάσισε να τροποποιήσει τη σχεδίαση των νέων κορβετών τύπου Sa’ar-6 που θα προμηθευτεί από τη Γερμανία, σε συνδυασμό με τους κατασκευαστές (TKMS: ThyssenKrupp Marine Systems), με στόχο να δημιουργηθεί χώρος για την εγκατάσταση και ολοκλήρωση στο σκάφος διπλάσιου αριθμού συστοιχιών της ναυτικής έκδοσης του γνωστού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας Iron Dome.

Ο καθένας από τους δύο εκτοξευτές του Iron Dome θα μπορεί να εκτοξεύει έως 20 πυραύλους αναχαίτισης Tamir. Το σύστημα θα αποτελεί τη μία ζώνη άμυνας έναντι βλημάτων που θα εκτοξεύονται από την ακτή, ενώ το σύστημα Barak-8 θα παράσχει αντιαεροπορική και αντιβληματική προστασία απέναντι σε ακόμα πιο θανάσιμες απειλές, όπως οι υπερηχητικού πύραυλοι τύπου κρουζ τύπου P800 Yakhont. Αμφότερα τα συστήματα θα υποστηρίζονται από το ραντάρ επιτήρησης, εντοπισμού, πρόσκτησης στόχου και καθοδήγησης ELM-2248 Adir, της Elta Systems, η οποία είναι θυγατρική της Israel Aerospace Industries (IAI). Οι απαιτήσεις του ραντάρ που διαθέτει τέσσερις κεραίες διάταξης φάσης, απαίτησε επίσης εκ νέου σχεδιασμό των ισραηλινών κορβετών.

Καταληκτικά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Defense News, οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται ώστε να σμικρυνθεί όσο το δυνατόν πιο δραστικά ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την εγκατάσταση των συστημάτων που θα εξοπλίσουν τις κορβέτες. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται η κορβέτα Sa’ar 5 INS Lahav για τη διενέργεια δοκιμών από τις εταιρίες Elta και Rafael. Υπολογίζεται, ότι η εγκατάσταση όλων των συστημάτων θα απαιτήσει έξι μήνες εργασιών και άλλους οχτώ μήνες για την ολοκλήρωσή τους στο οπλικό σύστημα, προτού αυτό κηρυχθεί επιχειρησιακό και αναλάβει υπηρεσία. Υπενθυμίζεται τέλος, ότι οι κορβέτες Sa’ar-6, έχουν εκτόπισμα 1.800 τόνων και είναι έκδοχο της σχεδίασης σκάφους (Class 130) της γερμανικής Blohm+Voss που επελέγη από τους Ισραηλινούς.

Η ανησυχία είναι οι επιχειρησιακές δυνατότητες της ένοπλες σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου που έχει απειλήσει να χτυπήσει τις πλατφόρμες αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ενώ στο οπλοστάσιό της βρίσκονται ολοένα και περισσότεροι πύραυλοι Grad των 122 χιλιοστών, καθώς επίσης και διάφορα βλήματα διαφορετικών διαμετρημάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή.

http://www.defence-point.gr/news/?p=174153

No comments :

Post a Comment