24/03/2017

Η.Π.Α: Νέες δοκιμαστικές βολές από το ηλεκτρομαγνητικό όπλο- railgun του πολεμικού ναυτικού

Βίντεο με δοκιμαστικές βολές από το ηλεκτρομαγνητικό όπλο–railgun (επιτάχυνση βλημάτων σε πολύ υψηλές ταχύτητες μέσω ηλεκτρομαγνητισμού και όχι χημικών προωθητικών) που αναπτύσσεται για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α, αναρτήθηκε στο από το Office of Naval Research. Στο βίντεο απεικονίζονται βολές του όπλου, στο πλαίσιο δοκιμών από το Office of Naval Research και το Naval Surface Warfare Center, Dahlgren Division, στις 17 Νοεμβρίου 2016.

Το συγκεκριμένο όπλο είναι σε θέση να εκτοξεύει βλήματα 10,5 κιλών σε ταχύτητες 7 Μαch, χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητική ενέργεια η οποία διοχετεύεται σε δύο ράγες (rails). Όπλα που έχουν δοκιμαστεί στο Dahlgren μπορούσαν να επιτύχουν εμβέλεια πάνω από 160 χιλιόμετρα και να διαπεράσουν τοίχους ενισχυμένου σκυροδέματος. Σε πολλές περιπτώσεις και μόνο η ταχύτητα του βλήματος ήταν σε θέση να καταστρέψει το στόχο, χωρίς να απαιτείται έκρηξη.

Δοκιμές σε σκάφος είχαν προγραμματιστεί για το 2016, στο USNS Trenton, αναβλήθηκαν για το 2017. Το προηγμένο αντιτορπιλικό USS Zumwalt, το οποίο είναι το πρώτο της κλάσης του και διαθέτει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ενεργειακά ένα τέτοιο όπλο, έχει αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων όσον αφορά στα συμβατικά του οπλικά συστήματα, τα οποία, πρέπει να επιλυθούν πριν προχωρήσουν οι δοκιμές του συγκεκριμένου πυροβόλου υψηλής τεχνολογίας.  Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποίησε τις πρώτες βολές ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου τέτοιου τύπου το 2012. Ωστόσο υπάρχουν κάποια σημαντικά εμπόδια, όπως οι πολύ ψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, η έλλειψη αποτελεσματικών δυνατοτήτων καθοδήγησης κ.α.

No comments :

Post a Comment