15/03/2017

Πρώτη πτήση για το QF-16 (Μη επανδωμένο F-16)

Την επιτυχή εκτέλεση της παρθενικής πτήσης του μη επανδρωμένου αεροσκάφους QF-16 από την αεροπορική βάση Holloman, ανακοίνωσε η Αεροπορία των ΗΠΑ. Η παρθενική πτήση, στην οποία επέβαινε πιλότος, ήταν η πρώτη του QF-16 από την αεροπορική βάση Holloman μετά τον παροπλισμό του QF-4 Phantom to 2016. «Η παρθενική πτήση είναι σημαντική γιατί αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία επιχειρησιακής αξιοποίησης του προγράμματος QF-16», ανέφερε ο αντισμήναρχος Ronald King, διοικητής του αποσπάσματος αριθμ. 1 της 82ης Μοίρας Εναέριων Στόχων (82nd ATRS: Aerial Targets Squadron). «Η επανδρωμένη πτήση είναι κρίσιμη στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων τηλεχειρισμού και μη επανδρωμένων αποστολών ώστε να μπορέσουμε με τα QF-16 να παρέχουμε πλήρεις υπηρεσίες εναέριου στόχου στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και σε πελάτες του προγράμματος FMS (Foreign Military Sales)», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι με τη χρήση των QF-16 οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν οπλικά συστήματα σε σενάρια υψηλού ρεαλισμού πριν τη χρήση τους σε επιχειρήσεις. «Η αποστολή μας παραμένει η ίδια», σημείωσε ο αντισμήναρχος King. «Όμως το QF-16 αυξάνει τις δυνατότητες που μπορούμε να προσφέρουμε στους χρήστες. Το QF-16 είναι μαχητικό τέταρτης γενεάς, ενώ το QF-4 ήταν τρίτης γενεάς. Το QF-16 προσφέρει πολύ πιο ρεαλιστική απεικόνιση της απειλής σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις, την ικανότητα ελιγμών και τις δυνατότητες», συμπλήρωσε. Το QF-16 έχει δυνατότητα επανδρωμένης ή μη επανδρωμένης πτήσης ανάλογα με τις απαιτήσεις της αποστολής και τις απαιτήσεις του χρήστη. Σημειώνεται, ότι η 82nd ATRS υπάγεται στην εδρεύουσα στην αεροπορική βάση Eglin της Φλόριντα 53η Σμηναρχία Αξιολόγησης Όπλων (53rd Weapons Evaluation Group).Η σμηναρχία που παρέχει μέσα, προσωπικό και υποδομές για τη δοκιμή και αξιολόγηση όπλων από τις τακτικές αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αποτελεί τον μόνο χρήστη εναέριων στόχων πλήρων δυνατοτήτων στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση την αμερικανική νομοθεσία (US Code, Title 10, Section 2366), κάθε πυραυλικό σύστημα πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμές φονικότητας πριν την έναρξη της παραγωγής σειράς. Η 82nd ATRS αποτελεί τη μοναδική υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που έχει τη δυνατότητα εφαρμογής των νομοθετικών προβλέψεων με τη χρήση εναέριων στόχων.

http://www.defence-point.gr/news/?p=173224

No comments :

Post a Comment