22.3.17

Το κοινοβούλιο της Σκoτίας ψηφίζει σήμερα για το νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Το κοινοβούλιο της Σκοτίας διέκοψε την συνεδρίαση του με θέμα την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την «τρομοκρατική επίθεση» στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της βουλής, Κεν Μάκιντος.

Η πρωθυπουργός της Σκoτίας Νίκολα Στέρτζον αναμένεται σήμερα να κερδίσει την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο σκoτσέζικο κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση, παρά την αντίθεση του Λονδίνου. Οι βουλευτές πρόκειται να στηρίξουν την έκκληση της Στέρτζον για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος κατά τη σημερινή ψηφοφορία έπειτα από δυο ημέρες συζήτησης στο αποκεντρωμένο κοινοβούλιο. Η Στέρτζον επέμεινε ότι το μέλλον της Σκoτίας θα πρέπει να αποφασιστεί από τους πολίτες που ζουν εκεί και όχι “να μας επιβληθεί”.

Η πρωθυπουργός της Σκoτίας επιθυμεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου ή την άνοιξη του 2019, αλλά η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει την κίνηση αυτή μέχρι να ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ. “Δεν το θεωρώ σωστό ούτε δίκαιο. Το μέλλον της Σκoτίας δεν θα πρέπει να μας επιβάλλεται, θα πρέπει να είναι επιλογή του λαού της Σκoτίας. Η απόπειρα του Λονδίνου να μπλοκάρει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος κινδυνεύει να υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία. Η κυβέρνηση της Σκoτίας έχει διατυπώσει μια σειρά από συμβιβαστικές προτάσεις με στόχο την προστασία της Σκοτίας από τις “επιπτώσεις” του Brexit. Αν κάποια από αυτές τις προτάσεις είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα κάναμε σήμερα αυτή τη συζήτηση”.

Ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας το Εθνικό Κόμμα Σκoτίας (SNP) της Στέρτζον έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των Πρασίνων της Σκωτίας που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης γεγονός που θα του χαρίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να επικρατήσει επί των αντιπολιτευόμενων Συντηρητικών, Εργατικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Ωστόσο παρά την ευρεία στήριξη για ένα δεύτερο δημοψήφισμα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Στέρτζον πιθανόν να χάσει. Η Σκoτία απέρριψε την ανεξαρτητοποίησή της στο δημοψήφισμα του 2014 παρότι το SNP υποστηρίζει ότι η απόφαση της Βρετανίας τον περασμένο Ιούνιο να αποχωρήσει από την ΕΕ εγγυάται το “ναι” σε ένα νέο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το ινστιτούτο ScotCen την περασμένη εβδομάδα το 46% των ψηφοφόρων θα ψήφιζαν σήμερα “ναι”. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης άνοδο του ευρωσκεπτικισμού–από 40% που ήταν το 1999 σε 67% τον περασμένο χρόνο. Η Στέρτζον έχει προειδοποιήσει ότι η αποχώρηση από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά θα κοστίσει στη Σκoτία δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας παρότι το δημοψήφισμα δεν θα εξασφαλίσει στο Εδιμβούργο την πρόσβαση σε αυτή.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μια ανεξάρτητη Σκoτία θα έπρεπε να υποβάλει εκ νέου αίτημα για ένταξη στο μπλοκ. Παρά πάντως την αβεβαιότητα αναφορικά με τη θέση της Σκoτίας στην μετά Brexit εποχή, η Στέρτζον το Σάββατο παρέμεινε αμετακίνητη στα σχέδιά της. “Η Σκoτία δεν θα πρέπει να συρθεί έξω από την Ευρώπη από την πρόθεση μιας κυβέρνησης των Τόρις για ένα καταστροφικό, σκληρό Brexit. Τώρα έχουν τρομοκρατηθεί με την ετυμηγορία του λαού της Σκωτίας”, είπε απευθυνόμενη σε υποστηρικτές της στο Αμπερντίν.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατηγόρησε την Παρασκευή το SNP για “διχαστικό και εμμονικό εθνικισμό” και υπερασπίστηκε την “πολύτιμη, πολύτιμη ένωση” της Αγγλίας, Σκoτίας, Βόρειας Ιρλανδίας, Ουαλίας. Η Μέι έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει την καλύτερη συμφωνία για το “διαζύγιο” από τις Βρυξέλλες για τη ΣκΟτία και την υπόλοιπη Βρετανία, με τις επίσημες διαδικασίες για το Brexit να έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση για τις 19 Μαρτίου.

ΑΜΠΕ

No comments :