06/03/2017

Απόσυρση MQ-1 Predator της USAF. ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ...ΝΥΞΗ;

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΓΡΑΨΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΜΟΙΡΕΣ ΤΕΤΟΙΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΤΕΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ ΓΙΑ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ, ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΠΩΣ Η ΝΗΣΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.

ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ...ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
- ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ. ΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ ΞΕΣΗΚΩΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ "ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ" ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ .
- ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΑΛΕΜΕ ΩΣ ΝΕΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΒΑΣΗ ΑΛΛΑ ΕΜΠΛΕΞΑΝ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΝΤΟΠΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. ΤΟ ΜΑΛΕΜΕ ΤΟ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2009. ΟΠΟΤΕ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ...ΚΑΡΠΑΘΟ. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ ΚΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ. ΕΚΕΙ ΣΚΑΛΩΣΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΛΕΕΙ ΤΑ PREDATOR/REAPER ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΥΠΟ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.
- ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ 115 ΥΠΟ ΜΕΙΚΤΗ (ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ) ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΑΝΕΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ PREDATOR/REAPER ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥΣ.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΕΞΟΔΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΠΛΟ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΠΛΑ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα η USAF σχεδιάζει να αποσύρει τα UAV MQ-1 Predator μέσα στο 2018. Τα συγκεκριμένο μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) έχει ήδη συμπληρώσει 20 χρόνια υπηρεσίας με την USAF, σε χιλιάδες αποστολές επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών και εγγύς αεροπορικής υποστήριξης σε πολλά μέρη του πλανήτη μας. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για απόσυρσή του μέσα στο 2018 και αντικατάσταση του από το μεγαλύτερο, βαρύτερο και φονικότερο MQ-9 Reaper.

Μόλις όμως 1 χρόνο πριν και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2016, η USAF είχε θέσει παραγγελία στην εταιρεία L-3 Link Simulation &Training (L-3 Link) για την παραγωγή 34 νέων συστημάτων προσομοιωτών εκπαίδευσης PMATS ( Predator Mission Aircrew Training System) για τους χειριστές των MQ-1 Predator και MQ-9 Reaper. Οι σταθμοί εδάφους PMATS (φωτο) της L-3 Link δημιουργούν ένα περιβάλλον υψηλής πιστότητας που προσομοιώνει την απόδοση του αεροσκάφους, όπλα, αισθητήρες, επικοινωνίες, λειτουργίες ζεύξης δεδομένων, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και περιβαλλοντικές συνθήκες όπως άνεμοι, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και θερμικές επιδράσεις. Οι 34 νέοι σταθμοί PMATS, μαζί με τους υφιστάμενους 33 σε υπηρεσία, θα ανέβαζαν σε 67, το συνολικό αριθμό σταθμών εξομοίωσης για τις πλατφόρμες Predator/ Reaper, που θα παραδίνονταν σε 15 εκπαιδευτικά κέντρα της USAF και της Εθνοφρουράς. Στις παραπάνω εξελίξεις, έρχεται να προστεθεί πριν λίγες μέρες, μια νέα παραγγελία της USAF προς την L-3 Link για την προμήθεια 20 νέων σταθμών PMATS Block-30, 20 συνόλων αμφίδρομης επικοινωνίας φωνής και δεδομένων ARC-210 της Rockwell Collins και 20 σετ θέσεων χειριστών, αξίας 10.9 εκ. $.

Ακόμα και αν η νέα σύμβαση είναι τμήμα της σύμβασης του 2016 ή και παλαιότερης, δημιουργούνται ερωτηματικά για το πώς είναι δυνατόν να παραγγέλονται τόσοι σταθμοί εκπαίδευσης PMATS, με την εικαζόμενη απόσυρση των Predator να βρίσκεται τόσο κοντά και με δεδομένη την φυσιολογική απομείωση του συνολικού στόλου των Predator/ Reaper ύστερα από πολλές - επιβεβαιωμένες και μη - απώλειες σε δεκάδες πεδία συγκρούσεων. Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στο αυτονόητο. Ότι δηλαδή τα Predator δεν θα καταστραφούν ή θα μπουν σε ένα καθεστώς μακράς αποθήκευσης, απαξιώνοντας μια αμυντική επένδυση πολλών εκ. δολαρίων, αλλά θα χρησιμοποιηθούν σε λιγότερο απαιτητικές αποστολές, όπου η χρήση των εξελιγμένων MQ-9 Reaper θα ήταν μια άσκοπη και ακριβή πολυτέλεια.

Οι αποστολές αυτές θα μπορούσαν να ήταν αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης εχθρικών θέσεων για το σώμα των Πεζοναυτών, επιτήρηση θαλάσσιου περιβάλλοντος γύρω από αμάδες μάχης αεροπλανοφόρων και Αποβατικών Πλοίων όπως και σαν απλές πλατφόρμες αναμετάδοσης επικοινωνιών πέρα από την γραμμή του ορίζοντα ειδικά σε περιπτώσεις παρεμβολής/κατάρρευσης των φίλιων δορυφορικών δικτύων. Επίσης σε αποστολές πολιτικού προφίλ, θα μπορούσαν να συνδράμουν ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ακτοφυλακής σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, καταστολής δικτύων ναρκωτικών ή επιτήρησης συνόρων και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί ένα τμήμα του στόλου να διατεθεί - με τις γνωστές αμερικανικές προϋποθέσεις και επιφυλάξεις - σε συμμαχικά κράτη, μένει να διαπιστωθεί το συνολικό τίμημα της απόκτησης τους και το κυριότερο, η υπολειπόμενη επιχειρησιακή τους ζωή.

http://defencenews.gr/

No comments :

Post a Comment