21.3.17

Τέλος του φλερτ Μόσχας- Άγκυρας; - Ρωσία: Ποντάρει στην τουρκική αμυντική βιομηχανία!

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου, τη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.  Σε μια επίσημη δήλωση, που μεταδόθηκε το Σάββατο στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, με την ευκαιρία της τρίτης επετείου της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία, που πραγματοποιήθηκε βάση του δημοψηφίσματος που έγινε στις 16 Μαρτίου 2014. Και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η δήλωση της τουρκικής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη να προετοιμαστεί ένας λογικός μηχανισμός για την εξεύρεση λύσης για τη κρίση της Κριμαίας και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει μέχρι τότε, να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κριμαία και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκομογγόλων Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι είναι μεταξύ των «κύριων συντελεστών της χερσονήσου» σύμφωνα με την Τουρκία.

Μια τέτοια στάση φαίνεται να αποδείξει τις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις Μόσχας/Άγκυρας, η οποία μπορεί να σημάνει το τέλος της διαδικασίας συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια της επίλυσης της κρίσης στη Συρία.Αυτή η νέα εχθρική στάση της Τουρκίας εξηγείται από την πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του συριακού στρατού και των Κούρδων της Συρίας που μάχονται στην Ιεράπολη της Συρίας, μετά την παρέμβαση της Ρωσίας που δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Κούρδους ενώπιον της Τουρκίας. Οι Κούρδοι της Συρίας είχαν στη συνέχεια συμφωνήσει να παραδώσουν στο συριακό στρατό τον έλεγχο της Ιεράπολης, γεγονός που δεν άρεσε σε μια Τουρκία που θεωρεί τον εαυτό της κηδεμόνας ή ακόμη ιδιοκτήτρια αυτής της συριακής πόλης με κουρδικό πληθυσμό.


Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
http://french.almanar.com.lb/309494
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/03/blog-post_678.html

Όσο κι να μοιάζει απίστευτο, οι Ρώσοι δείχνουν ότι συνεχίζουν να ποντάρουν στην συνεργασία με την τουρκική αμυντική βιομηχανία και η ενδεχόμενη πώληση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας S-400 είναι μόνο η «κορφή του παγόβουνου», πιθανόν στο πλαίσιο της πάγιας – και εύλογης – στρατηγικής της να διαιρέσει το ΝΑΤΟ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσία του κρατικού οργανισμού που συντονίζει την εξαγωγική δραστηριότητα της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, της Rosoboronexport, στην έκθεση αμυντικού υλικού της Κωνσταντινούπολης, την IDEF 2017 που διοργανώνεται ανά διετία και θα διεξαχθεί το διάστημα 9-12 Μαΐου, θα είναι πιο εντυπωσιακή και μαζική από ποτέ. Η ρωσική αμυντική βιομηχανία συμμετέχει από το 2015. Οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Rosoboronexport. Αλεξάντερ Μιχίιβ, είναι απολύτως χαρακτηριστικές όσο και αποκαλυπτικές: «Η Τουρκία είναι για μας ένας κρίσιμος εταίρος, Συζητάμε για μια σειρά πολλά υποσχόμενων και αμοιβαία επωφελών αμυντικών προγραμμάτων. »Η Άγκυρα ενδιαφέρεται για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας με διάφορα βεληνεκή, συστήματα ενεργητικής και παθητική προστασίας για άρματα μάχης, ελαφρών φορητών όπλων και πυρομαχικών γι’ αυτά και άλλα συστήματα που αφορούν ανάγκες των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών»…

http://www.defence-point.gr/news/?p=173648

ΣΧΕΤΙΚΟ: Τουρκία: Επιβολή δασμών σε ρωσικά σιτηρά

No comments :