9.3.17

Επίπεδα Αλεξίσφαιρων

Σε όλο το κόσμο από όσο γνωρίζουμε σήμερα χρησιμοποιούνται τα επίπεδα που ορίζονται από τα αντίστοιχα πρότυπα του NIJ (National Institute of Justice, Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης). Το NIJ έχει το πρότυπο 0101 που ορίζει το τι πρέπει να καλύπτει ένα αλεξίσφαιρο και πως θα δοκιμάζεται για να υπάγεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Το πρότυπο αυτό υπάρχει από το 1972 αλλά συχνά ανανεώνεται με την έκτη έκδοση του να είναι η πιο πρόσφατη, δηλαδή το πρότυπο NIJ 0101.06 που ανακοινώθηκε το 2008. Άρα, εάν ψάχνετε στην αγορά για αλεξίσφαιρα, προσέξτε το αλεξίσφαιρο που έχετε επιλέξει να είναι βάση κάποιου νέου προτύπου όπως το NIJ 0101.05 ή το NIJ 0101.06. Σε πρακτικό επίπεδο οι διαφορές ανάμεσα από τις εκδόσεις του προτύπου διαφέρουν λίγο αλλά σε σημαντικά σημεία. Για παράδειγμα, τι συγκέντρωση έχουν οι βολές κατά τις δοκιμές, τι υλικά απαγορεύονται στα αλεξίσφαιρα, πως θα πραγματοποιούνται οι δοκιμές κάτω από διαφορετικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, κτλ.), ελάχιστος αριθμός δοκιμών, κτλ. Όσο πιο νέο είναι το πρότυπο, τόσο πιο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς για την απόδοση του καθώς τα δεδομένα είναι πιο αυστηρά και συγκεκριμένα. Σε αυτό το άρθρο ότι γράφουμε βασίζεται στο πιο πρόσφατο πρότυπο, στο NIJ 0101.06 που έχει τίτλο «Ballistic Resistance Standard» (Πρότυπο Βαλλιστικής Αντίστασης).

Τα επίπεδα προστασίας ή πιο σωστά επίπεδα απόδοσης όπως τα αναφέρει το NIJ έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τη προστασία από τραυματισμό διείσδυσης (δηλαδή να μην επιτρέψουν στη βολίδα να περάσει από μέσα τους) και τραυματισμούς πρόσκρουσης (δηλαδή να μην αλλοιωθεί τόσο πολύ η μορφή τους ώστε να μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο τραυματισμό από το χτύπημα). Όλα τα επίπεδα λειτουργούν σταδιακά, δηλαδή το επίπεδο ΙΙ καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις του επιπέδου Ι και αντίστοιχα το επίπεδο ΙΙΙ καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις των Ι και ΙΙ.

Επίπεδο Ι (έχει καταργηθεί): Αυτό το επίπεδο έχει καταργηθεί από τα πρότυπα NIJ και έτσι δε θα πρέπει ποτέ να αγοράσετε κάτι με αυτή την ένδειξη. Στα πρώτα πρότυπα NIJ το επίπεδο αυτό προσέφερε προστασία από βολίδες διαμετρήματος .22 LR LRN βάρους 40 grain και ταχύτητας 329 m/s
.380 ACP FMJ RN βάρους 95 grain και ταχύτητας 322 m/s.

Επίπεδο ΙΙ-Α (ελάχιστο όριο μαλακής θωράκισης): Όπως γράφουμε και παραπάνω σύμφωνα με το NIJ αυτό είναι το ελάχιστο αποδεκτό όριο για μαλακού τύπου θωράκιση, δηλαδή θωράκιση σε μορφή υφάσματος ή άλλου εύκαμπτου υλικού. Τα αλεξίσφαιρα αυτού του προτύπου προστατεύουν από όλα τα λεγόμενα «διαμετρήματα πιστολιών σκοπευτηρίου», για την ακρίβεια δοκιμάζονται με τα ακόλουθα:
9×19mm Parabellum FMJ βάρους 124 grain και ταχύτητας 373 m/s ± 9.1 m/s
.40 S&W FMJ βάρους 180 grain και ταχύτητας 352 m/s ± 9.1 m/s
.45 ACP FMJ βάρους 230 grain και ταχύτητας 275 m/s ± 9.1 m/s

Επίπεδο ΙΙ: Εδώ έχουμε μία καλύτερη κάλυψη και για δύο πιο ισχυρά διαμετρήματα από το βασικό III-A που είδαμε παραπάνω. Συγκεκριμένα για τα παρακάτω.
9mm +P FMJ βάρους 124 grain και ταχύτητας 398 m/s ± 9.1 m/s
.357 Magnum JSP βάρους 158 grain και ταχύτητας 436 m/s ± 9.1 m/s

Επίπεδο ΙΙΙ-Α: Προστατεύει από όλα τα γνωστά πυρομαχικά πιστολιών και περιστρόφων. Επίσης, είναι το τελευταίο επίπεδο στη κατηγορία μαλακής θωράκισης. Άρα, είναι και η καλύτερη επιλογή για όποιον ψάχνει ένα αλεξίσφαιρο μαλακού τύπου που να προστατεύει από τα περισσότερα διαμετρήματα πιστολιών και περιστρόφων. Για την ακρίβεια, επιπρόσθετα με όλα τα παραπάνω, τα αλεξίσφαιρα αυτού του επιπέδου δοκιμάζονται και με τα ακόλουθα διαμετρήματα.
.357 SIG βάρους 125 grain και ταχύτητας 448 m/s ± 9.1 m/s
.44 Magnum SJHP βάρους 240 grain και ταχύτητας 436 m/s
10mm Auto FMJ βάρους 180 grain και ταχύτητας 310 m/s
7H21 βάρους 147 grain και ταχύτητας 460 m/s

Επίπεδο ΙΙΙ (σκληρή θωράκιση): Αυτές είναι οι λεγόμενες πλάκες θωράκισης ή βαλλιστικές πλάκες που είναι κατασκευασμένες είτε από συνθετικά, κεραμικά ή μεταλλικά υλικά. Το επίπεδο ΙΙΙ είναι το ελάχιστο επίπεδο για προστασία από διαμετρήματα τυφεκίων και οι δοκιμές γίνονται με τα παρακάτω (μαζί με όλα τα προηγούμενα).
7.62×51mm NATO M80 βάρους 148 grain και ταχύτητας 847 m/s ± 9.1 m/s
7.62×39mm FMJ βάρους 123 grain και ταχύτητας 738 m/s
.45-70 βάρους 305 grain και ταχύτητας 610 m/s

Επίπεδο ΙΙΙ+: Το NIJ δεν ορίζει τα πρότυπα για ΙΙΙ+ αλλά πρακτικά έτσι χαρακτηρίζονται τα αλεξίσφαιρα σκληρής θωράκισης που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του επιπέδου ΙΙΙ αλλά δεν φτάνουν στο επίπεδο IV. Σήμερα, τα περισσότερα ποιοτικά αλεξίσφαιρα σκληρής θωράκισης είναι ΙΙΙ+ καθώς μπορούν να προσφέρουν προστασία από πολύ ισχυρότερα και γρηγορότερα βλήματα από αυτά που περιγράφει το επίπεδο ΙΙΙ.

Επίπεδο IV: Αυτό είναι το τελευταίο επίπεδο σκληρής θωράκισης κατά το NIJ και δοκιμάζεται με όλα τα προηγούμενα διαμετρήματα μαζί με ένα ακόμα. Το τερατώδες διαμέτρημα .30-06 Springfield με διατρητικό βλήμα M2 βάρους 166 grain και ταχύτητας 878 m/s ± 9.1 m/s.

Να θυμίσουμε ότι κάθε επίπεδο καλύπτει όλες τις απαιτήσεις των προηγούμενων. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι βολίδες με μεγαλύτερο βάρος συνήθως δεν είναι πρόβλημα για τα αλεξίσφαιρα. Το πρόβλημα έρχεται από τις ελαφρύτερες βολίδες που ταξιδεύουν με μεγάλες ταχύτητες. Σκεφτείτε το σαν να θέλατε να κάνετε μία τρύπα στο χώμα. Εάν χτυπούσατε ένα κορμό στο έδαφος θα ήταν πολύ δύσκολο να τρυπήσει το έδαφος. Εάν όμως ρίξετε ένα βέλος με ένα τόξο είναι πάρα πολύ εύκολο να τρυπήσει το έδαφος.

https://defensegr.wordpress.com/2017/03/08/epipeda-aleksisfairwn/

No comments :