03/03/2017

Φεντερίκα Μογκερίνι: Ο Ιβανόφ πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως απαιτεί το σύνταγμα της χώρας του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΔΩ: https://isxys.blogspot.com/2017/03/sdsm.html

Η Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, επισκέφθηκε σήμερα τα Σκόπια. Μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο, Γκιόργκε Ιβάνοφ, δήλωσε: "Τα κόμματα τα οποία διακατέχονται από εμπρηστική ρητορική μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε πολιτικές και εθνοτικές συγκρούσεις. Οι πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα Σκόπια είναι ένα πολυεθνικό κράτος και πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων. Για όσους με γνωρίζουν, είμαι η κύρια υποστηρίκτρια της ένταξης της περιοχής στις δομές της Ε.Ε. Οι πολιτικοί πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης γρήγορα. Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Πιστεύω ότι είναι πιθανό ότι μπορεί να επιτευχθεί πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να ξεπερασθεί αυτή η θεσμική κρίση. Η FYROM είναι μια περίπλοκη χώρα σε μια περίπλοκη περιοχή, έτσι ελπίζω ότι το συντομότερο δυνατόν να βγει από την κρίση. Η ένταξη της χώρας θα πρέπει να συνεχισθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ανησυχία ότι η χώρα δεν προχωρά στις μεταρρυθμίσεις. Μόλις γυρίσω στις Βρυξέλλες θα ενημερώσω όλους τους εκπροσώπους των χωρών μελών της Ε.Ε, σχετικά με την κατάσταση που είδα στη χώρα".

Η Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε αργότερα με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τόσο των σλαβικών, όσο και των αλβανικών.

Ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος της ‘Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση’- DUI, Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο Β΄, μετά την άρνηση του προέδρου της χώρας να παραδώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης- SDSM. Το σχέδιο αυτό, όπως είπε, θα συζητηθεί το μεσημέρι στις 14:00 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Τέτοβο (Μάλα Ρέτσιτσα). Σήμερα το πρωί, ο Αλί Αχμέτι, συναντήθηκε με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, Μίμι Κοδέλι, στην πόλη Στρούγκα, με την οποία συζήτησε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα και την ταχύτερη ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το ‘PlusInfo’.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα είχε τεθεί στην ηγετική ομάδα του κόμματος των Αλβανών «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση»-DUI, εάν θα συμμαχήσει με άλλο κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σήμερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Μπουγιάρ Οσμάνι, σε δηλώσεις του από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στο Τέτοβο, δήλωσε ότι το κόμμα έχει αποφασίσει να είναι μέρος στη σύνθεση μιας νέας κυβέρνησης, δίνοντας με τον τρόπο αυτό την επίσημη θέση του κόμματος.  Μόλις πριν από μία εβδομάδα, ο ηγέτης του DUI, Αλί Αχμέτι είχε δηλώσει ότι εξετάζεται η δυνατότητα να βρίσκεται στην αντιπολίτευση, παρόλα αυτά έδωσε υπογραφές στο σλαβικό κόμμα SDSM για τη συμμετοχή του σε μια νέα κυβέρνηση.

«Δίνοντας τις υπογραφές για να λάβουμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σημαίνει, επίσης, ότι υποστηρίζουμε τη διαμόρφωση μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για το σχηματισμό κυβέρνησης. Πάντοτε στο πνεύμα της συμφωνίας πλαισίου (της Οχρίδας) και τη δέσμευση για ένα κράτος δικαίου καθώς και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η συμμετοχή του DUI στη νέα κυβέρνηση αντικατοπτρίζει τη βούληση του αλβανικού λαού (των Σκοπίων) όπως αυτός εκφράσθηκε στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου και στοχεύει στην εκπλήρωση του προγράμματος που είχε προαναγγείλει στην προεκλογική περίοδο», δήλωσε ο Οσμάνι από τη γραφεία του κόμματος στη Μάλα Ρέτσιτσα.  Ο ίδιος έστειλε ένα δημόσιο μήνυμα προς τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ να ανακαλέσει την απόφασή του για την εντολή και να την παραχωρήσει στη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην οποία συμμετέχουν με την υπογραφή τους 67 βουλευτές.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση των Τιράνων ‘Ora News’ δήλωσε ότι είναι λάθος η εκτίμηση ότι η Αλβανία επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων και ότι νουθετεί τους Αλβανούς στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αλβανοί είναι συστατικό στοιχείο της χώρας και τα αιτήματα τους είναι νόμιμα. «Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις κανενός, αλλά το Σύνταγμα, μας υποχρεώνει να τους προστατεύουμε, γιατί απλά μιλούν αλβανικά. Η Αλβανία έχει συμβάλλει και θα συμβάλλει στη σταθερότητα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας για την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι γεγονός ότι «οι Αλβανοί αποτελούν ένα συστατικό στοιχείο του κράτους των Σκοπίων και αυτό είναι γεγονός, ωστόσο η Αλβανία έχει δέσμευση και υποχρέωση από το Σύνταγμα της να ενδιαφέρεται για αυτούς και οφείλει να υποστηρίζει τους Αλβανούς για το σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά, όπου και αν ζουν», είπε.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment