28/03/2017

Ρωσία: Τα βρήκαν Πούτιν-Ρουχανί, προσέγγιση και με τον Ιρακινό πρόεδρο

Μετά τη διαρροή ανησυχιών της ιρανικής πλευράς για ενδεχόμενη αλλαγή στρατηγικής από τους Ρώσους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που θα προκαλούσε στρατηγικό «πονοκέφαλο» στην Ισλαμική Δημοκρατία, συναντήθηκαν σήμερα στη Μόσχα ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ρουχανί και οι ειδήσεις που βγήκαν από τη συνάντηση είναι εξαιρετικά σημαντικές.  Αρχικά, σύμφωνα με όσα μετέφερε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαουάντ Σαρίφ, η Ισλαμική Δημοκρατία επιτρέπει εκ νέου στα ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιούν τις ιρανικές στρατιωτικές βάσεις για τις επιχειρήσεις εξουδετέρωσης του αυτοαποκαλούμενου ως «ισλαμικού κράτους», σε μια εξέλιξη που θα επηρεάσει τις στρατηγικές ισορροπίες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στο συριακό και ιρακινό θέατρο επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Οι δυο πλευρές όμως προχώρησαν και στην υπογραφή Μνημονίου που αφορά στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, τις κοινές δραστηριότητες στον τομέα, καθώς επίσης και στη διακίνηση του απαραίτητου για τη λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων. H συμφωνία αυτή καλύπτει και τα σχέδια κατασκευής από τη Rosatom, δεύτερης και τρίτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στις γνωστές εγκαταστάσεις στο Μπουσέρ, γνωστές από τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Εντυπωσιακή κίνηση προσέγγισης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε μέσω δηλώσεων διά του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik, ο Ιρακινός πρόεδρος Φουάντ Μασούμ, δίνοντας την αίσθηση ότι «κάτι έχει να του πει» και περιμένει πρόσκληση να μεταβεί στο Κρεμλίνο… Αρχικά, ο Ιρακινός πρόεδρος ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει εμπάργκο στους εξοπλισμούς από τη Ρωσία και πως είναι σημαντικό να διαφοροποιεί ένα κράτος τις πηγές της εξοπλιστικής του κάλυψης, ενώ στη συνέχεια διετύπωσε την επιθυμία να συναντήσει τον Πούτιν στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα και το Κρεμλίνο. Ο Φουάντ Μασούμ δήλωσε ότι έχει συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δυο φορές στο παρελθόν, όμως παρόντα ήταν και άλλα πρόσωπα, καθώς η πραγματοποιήθηκαν σε συναντήσεις με πολλούς συμμετέχοντες, οπότε δεν είχαν την ευκαιρία για μια πιο αναλυτική συζήτηση. Εάν αυτό δεν μεταφράζεται σε απλά ελληνικά «Βλαδίμηρε κάλεσέ με, κάτι έχω να σου πω», τότε δεν αντιλαμβανόμαστε επαρκώς την αποκαλούμενη ως «διπλωματική γλώσσα», η οποία μάλιστα φαίνεται ιδιαιτέρως… ευανάγνωστη εκτιμούμε!

Νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και τη Ρωσική Ομοσπονδία έρχεται στην επιφάνεια για να συμπληρώσει την «ομοβροντία» συμφωνιών που υπογράφονται ανάμεσα στις δυο πλευρές έστω και υπό τη μορφή «Μνημονίων Συναντίληψης» με στόχο να οδηγηθούν οι δυο πλευρές σε τελικές συμφωνίες και συμβόλαια. Αυτή τη φορά η συμφωνία αφορά τη Russian Helicopters που συνενώνει τις προσπάθειες της ρωσικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας υπό μία «στέγη», με την εταιρία να υπογράφει μνημόνιο δυνητικής συνεργασίας με την ιρανική κρατική IDRO Group. Αντικείμενο ενδεχόμενη συμφωνία δημιουργίας γραμμής παραγωγής των ελαφρών ελικοπτέρων γενικής χρήσης πολλαπλών ρόλων τύπου Ansat ή των ελαφρών ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων τύπου Kamov Ka-226T για τις ανάγκες κυρίως του πολιτικού τομέα, μια συμφωνία που φέρεται να κινείται με ταχείς ρυθμούς. Όλα δείχνουν ότι οι Ιρανοί θα ενδιαφέρονταν κυρίως για τον πρώτο τύπο, αν και δεύτερος είναι πιο «ανώδυνος», λόγω του μη στρατιωτικού χαρακτήρα του προϊόντος.

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment