23.3.17

Αλβανία: Έκρηξη σε στρατόπεδο - Οι Αλβανοί προτιμούν τη Μεγάλη Αλβανία από ένταξη στη ΕΕ

Έκρηξη σημειώθηκε σε στρατόπεδο στην Αλβανία με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο στρατιώτες, αναφέρει η σλαβική τηλεόραση Sitel των Σκοπίων, επικαλούμενη το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας. Η έκρηξη σημειώθηκε την Πέμπτη σε στρατόπεδο στο Πόρτο Ρομάνο, 40 χιλιόμετρα από τα Τίρανα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν αιτίες για τις έκρηξη των πυρομαχικών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρώην διευθυντής του τμήματος των Βαλκανίων στο Ινστιτούτο του Βερολίνου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας, Φραντζ Λόταρ Άλτμαν (Franz Lothar Altmann) δήλωσε στον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό «Radio Free Europe»: «Αν μιλήσετε με τους Αλβανούς, θα δείτε ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι είναι πολύ αντιπαραγωγική η ιστορία της Μεγάλης Αλβανίας. Ωστόσο, μπορούν να ξεχάσουν την ένταξή τους στην ΕΕ, στο όνειρο της δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας. Οι Αλβανοί των Σκοπίων και εκείνοι του Κοσσυφοπεδίου, είναι πολύ ενθουσιασμένοι με την ιδέα να βρίσκονται υπό την αιγίδα των Τιράνων».

Αναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ο Άλτμαν δήλωσε ότι καμία πλευρά «δεν έχει δείξει κατανόηση στην ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων γιατί ζούν ο ένας δίπλα στον άλλον. Αντί αυτού αναδεικνύονται οι διαφορές», είπε. Ο Φραντζ Λόταρ Άλτμαν περιγράφει ως «αδύναμη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή», διότι σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται αντιμέτωπη με «το πρόβλημα του Brexit με την σοβαρή κατάσταση στην Ουγγαρία, την Πολωνία και αναμένονται οι εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία». «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ΕΕ να επικεντρώνεται περισσότερο στα εσωτερικά θέματα από ό, τι σε εξελίξεις στο περιβάλλον της. Αυτό, φυσικά, προσθέτει περισσότερο φόρτο στην κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια», είπε ο Άλτμαν.

The Hellenic Information Team

No comments :