23/03/2017

Ρωσία: Το σύστημα ενεργητικής προστασίας αρμάτων "Afghanit" (Russian: Афганит)

Ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα ενεργητικής προστασίας αρμάτων είναι το Afghanit (Russian: Афганит) το οποίο εξοπλίζει το ρωσικό άρμα T-14 Armata. Το ρωσικό σύστημα δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ρεαλιστικές συνθήκες μάχης, αλλά αναμφίβολα θεωρείται πολλά υποσχόμενο χάρις στην προηγμένη τεχνολογία που ενσωματώνει αλλά και στην σχετική εμπειρία των Ρώσων στα συστήματα ενεργητικής προστασίας αρμάτων μάχης.

Το ρωσικό σύστημα αποτελεί ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην διεθνή αγορά και αποτελείται από δύο υποσυστήματα, το σύστημα που επιτρέπει την καταστροφή των εχθρικών αντιαρματικών πυρομαχικών και το υποσύστημα που αποτρέπει την επίθεση παρεμποδίζοντας την στόχευση του άρματος από τον χειριστή του αντιαρματικού.

Το ολοκληρωμένο σύστημα Afghanit αποτελείται από:!
  1. Τέσσερις πιθανόν πέντε κεραίες ραντάρ τεχνολογίας AESA και αισθητήρες υπερύθρων οι οποίοι καλύπτουν περιμετρικά το άρμα μάχης καθώς και τον χώρο πάνω από αυτό,
  2. 5+5 εκτοξευτές θραυσματογόνων πυρομαχικών τοποθετημένους εκατέρωθεν του πύργου μεταξύ αυτού και του σκάφους, για την ενεργή και καθολική εξουδετέρωση των αντιαρματικών πυρομαχικών (Hard Kill),
  3. δύο τηλεχειριζόμενους εκτοξευτές τοποθετημένους στην οροφή του πύργου με 12 πυρομαχικά για την παρεμπόδιση της σκόπευσης κατά του άρματος (Soft Kill) και τέλος
  4. Έναν ακόμη εκτοξευτή με 12 θέσεις πυρομαχικών αυτή την φορά κάθετα τοποθετημένο στην οροφή του πύργου του άρματος για την αντιμετώπιση απειλών όπως αντιαρματικούς που μπορούν να πλήξουν το άρμα στην οροφή του.
Τα πυρομαχικά των εκτοξευτών αυτών δημιουργούν παραπέτασμα καπνού περιμετρικά του άρματος, που εμποδίζει την αποστασιομέτρηση και την σκόπευση του άρματος με δέσμη laser, και τον εντοπισμό του από μιλιμετρικό radar από τον αντίπαλο. Τα θραυσματογόνα πυρομαχικά του συστήματος που εκτοξεύονται από τους 5+5 εκτοξευτές μπορούν να εξουδετερώσουν πυρομαχικά κινητικής ενέργειας καθώς και πυρομαχικά με εκρηκτική κεφαλή εν σειρά.
Όσον αφορά τα radar του άρματος αυτά μπορούν να εντοπίσουν και να παρακολουθούν ταυτοχρόνως 40 στόχους στο έδαφος και 25 στον αέρα, προφανώς ελικόπτερα και UAV.





No comments :

Post a Comment