04/03/2017

Κίνα: Σημαντική άνοδος των αμυντικών δαπανών της

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) του Λονδίνου, οι επίσημες κινεζικές αμυντικές δαπάνες υπολογίζονται στα 132 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου έναντι 575 δισεκατομμυρίων ευρώ (606 δισεκατομμύρια δολάρια) των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν μα αντιμετωπίσουν βέβαια και υψηλότερες δαπάνες απόκτησης νέων μέσων.Ωστόσο, αναλυτές πιστεύουν ότι οι κινεζικές αμυντικές δαπάνες είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς υπάρχουν δαπάνες που συγκαλύπτονται σε άλλους τομείς, ενώ δεν συμπεριλαμβάνουν και δαπάνες σε τομείς οι οποίοι στη Δύση συγκαταλέγονται στις ευρύτερες αμυντικές δαπάνες.

http://www.defence-point.gr/news/?p=172490

Ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί «κατά περίπου 7%» το 2017, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, ένα ποσοστό παρόμοιο με εκείνο της περασμένης χρονιάς (7,6%). Την αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών ανακοίνωσε η Φου Γινγκ, εκπρόσωπος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, της κινεζικής Βουλής. Η αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών ακολουθεί την αύξηση της περασμένης χρονιάς, που οδήγησε τον κινεζικό αμυντικό προϋπολογισμό στα 954 δισεκατομμύρια γιούαν (132 δισεκ. ευρώ). Η Κίνα έχει δεκαπλασιάσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό μέσα σε 15 χρόνια. Οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες είναι υψηλότερες από αυτές της Ρωσίας (στην τρίτη θέση παγκοσμίως, με 56 δισεκ. ευρώ), της Σαουδικής Αραβίας (54,1), του Ηνωμένου Βασιλείου (49,9), ή της Γαλλίας (44,9). Ο κινεζικός στρατός, οι στρατιώτες του οποίου έχουν υποδιπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του ’80, παραμένει ο μεγαλύτερος στον κόσμο σε αριθμό στελεχών (2 εκατομμύρια).

Ασιάτες και δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι πραγματικές δαπάνες των κινεζικών ένοπλων δυνάμεων είναι πολύ μεγαλύτερες.  Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός του Πεκίνου μελετάται προσεκτικά από τις χώρες της περιοχής, ειδικά λόγω των κινεζικών διεκδικήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο η Κίνα να θεωρηθεί ότι εγείρει μια «στρατιωτική απειλή» για άλλες χώρες, η Φου απέκρουσε οποιαδήποτε κριτική. «Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν ξεσπάσει τόσες συγκρούσεις και τόσοι πόλεμοι στον κόσμο, προξενώντας αναρίθμητους νεκρούς και τραυματίες (…) Για ποιους από αυτούς τους πολέμους ευθύνεται η Κίνα;», είπε και συμπλήρωσε «η Κίνα δεν έχει βλάψει ποτέ μια άλλη χώρα». Το ακριβές ποσό των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών θα ανακοινωθεί στο κινεζικό κοινοβούλιο.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment