13/03/2017

Προσπαθούν να ανεβάσουν (πάλι) το πετρέλαιο

Μετά από μια εβδομάδα βαρέων απωλειών που οδήγησε την τιμή κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 50 δολαρίων. Τώρα ΟΠΕΚ και Ρωσίας βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αμερικανικά αποθέματα, τα οποία ενισχύονται διαρκώς σε επίπεδα ρεκόρ παρά τη μείωση της παραγωγής. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται από τη διαρκή αύξηση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων δημιουργούν απροσδόκητες πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, αναγκάζοντας τον υπουργό πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας να θέσει επί τάπητος το ενδεχόμενο παράτασης της διάρκειας της συμφωνίας που λήγει στο τέλος Ιουνίου. Αν και η δήλωση απέχει πολύ από τη μετουσίωση σε πραγματικότητα, κάτι που θα απαιτούσε νέο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων, ΟΠΕΚ και Ρωσία αναμένουν την αντίδραση των αγορών στην… πρόθεση ώστε να καθορίσουν τη στάση τους. Ωστόσο όλα μένουν να κριθούν στην ανακοίνωση των εβδομαδιαίων στοιχείων από τις ΗΠΑ καθώς και από τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής.

Την εβδομάδα που πέρασε, το αργό υποχώρησε στα $48,47, με τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου να κλείνουν στα $49,28 το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης Η τιμή του WTI έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο της από τις 30 Νοεμβρίου που ανακοινώθηκε η συμφωνία του ΟΠΕΚ, με τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ να ενισχύονται κατά 8,2 εκατομμύρια στο εβδομαδιαίο ρεκόρ των 528,4 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ). Οι αυξημένες δραστηριότητες των παραγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ, έχει τροφοδοτήσει ανησυχίες πως η παγκόσμια υπερπροσφορά θα παραμείνει, παρ’ όλη τη συντονισμένη μείωση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΙΑ που απέδειξαν το νέο ρεκόρ αύξησης αποθεμάτων στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε sell off στις αγορές, από τους επενδυτές που επένδυσαν σε αύξηση της τιμής που δεν πραγματοποιήθηκε. Η αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ, που καλύπτει ουσιαστικά το κενό της μείωσης της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ, έχει προβληματίσει από καιρό τους αναλυτές, καθιστώντας την επέκταση της συμφωνίας περιορισμού παραγωγής επιβεβλημένη, προκειμένου να συγκρατηθεί η τιμή και να μη βυθιστεί.

Η δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, πως τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται με ρυθμό χαμηλότερο του αναμενόμενου, είναι ένδειξη αναγνώρισης του αυξημένου κινδύνου αποσταθεροποίησης από τις ΗΠΑ και του ενδεχομένου επέκταση της χρονικής διάρκειας της συμφωνίας πέραν του αρχικού εξαμήνου. Επικοινωνιακά, οι δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού, στοχεύουν στην συγκράτηση των τιμών, σε μια ιδιαίτερα ρευστή περίοδο, όπου αναλυτές εκτιμούν πως η ολίσθηση της τιμής στα $45 θα ανοίξει τις «πύλες της κολάσεως» καθώς οι επενδύσεις που προβλέπουν αύξηση της τιμής μειώνονται συνεχώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission.

http://crisismonitor.gr/

No comments :

Post a Comment