14/03/2017

AUDS (Anti-UAV Defence System): Anti-drone σύστημα τώρα και ..εποχούμενο

Σύμφωνα με διαδικτυακές αναφορές, εντοπίστηκαν συστήματα καταπολέμησης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, σε υπηρεσία με τις Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Το σύστημα είναι το AUDS (Anti-UAV Defence System) της Blighter Surveillance Systems και εντοπίστηκε φερόμενο επί φορτηγού FMTV (φωτο) κοντά στην πόλη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ αλλά και σε στατική θέση προστασίας κάποιου κυβερνητικού κτηρίου. Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην προστασία από τα kamikaze drones του ISIS, αλλά και την γενικότερη προστασία από αμυντική και βιομηχανική κατασκοπεία έχει ανοίξει, με τις τεχνολογικές εξελίξεις να είναι καταιγιστικές.

To σύστημα AUDS είναι το πρώτο σύστημα παγκοσμίως που διαθέτει την πιστοποίηση TRL-9 - πιστοποιεί το υψηλότερο επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας σε συνδυασμό με επιτυχημένες επιχειρησιακές αποστολές - και αποτελείται από 3 υποσυστήματα, 3 εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου:

- Η Blighter Surveillance Systems παρέχει το ραντάρ Doppler της σειράς Α 400 για εφαρμογές σταθερής και εποχούμενης επιτήρησης. Είναι ραντάρ που λειτουργεί στην μπάντα Ku, και χρησιμοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία για να ανιχνεύσει τις ανακλάσεις ραντάρ στο πλαστικό σώμα των σύγχρονων εμπορικών UAVs, ακόμα και όταν αυτά πετούν κοντά στο έδαφος ή κοντά σε κτίρια όπου οι επιστροφές (clutter) είναι σχετικά μεγάλες. Η συχνότητα λειτουργίας Ku-band είναι ιδανική για την ανίχνευση των μικρών δομών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συμπαγών UAVs, όπως τα καλώδια ελέγχου, η μπαταρία, ο κινητήρας και το σύστημα ασύρματης επικοινωνίας. Το ραντάρ της σειράς A400 είναι ικανό να ανιχνεύσει micro-drones σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 10 μέτρα έως 2,4 χιλιόμετρα και μεγαλύτερα drones και αεροσκάφη σε αποστάσεις έως και 10 χιλιόμετρα, κινούμενα με ταχύτητες από 0,4 km / h έως 400 km / h.
- Η Chess Dynamics παρέχει το ηλεκτροοπτικό συγκρότημα ανίχνευσης και παρακολούθησης των drones (Hawkeye) που αποτελείται από έγχρωμη κάμερα μεγάλου βεληνεκούς και θερμική κάμερα υψηλής ευαισθησίας.
- Η Enterprise Control Systems παρέχει τον κατευθυντικό αναστολέα ραδιοσυχνοτήτων (RF) που χρησιμοποιεί κατευθυντικές κεραίες για να επιτευχθεί το κόψιμο της επικοινωνίας των drones με τον σταθμό εδάφους.

http://defencenews.gr/

No comments :

Post a Comment