09/03/2017

Ρώσος υπ. Ενέργειας: Έχουμε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για 50 και πλέον χρόνια

Η Ρωσία σήμερα διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου που είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες της τα επόμενα 50 χρόνια, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο CERAWeek που πραγματοποιείται στο Χιούστον των ΗΠΑ. «Θέλω να πω ότι στη Ρωσία έχουμε μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων, πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα… Για την ακρίβεια, σήμερα έχουμε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που επαρκούν για 50 και πλέον χρόνια, αλλά και τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής» είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος υπουργός Ενέργειας. Αναφερόμενος στο θέμα των επιπτώσεων που είχαν οι οικονομικές κυρώσεις και οι χαμηλές τιμές πετρελαίου στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, ο Αλεξάντρ Νόβακ επισήμανε ότι όχι μόνο άντεξαν τις επιπτώσεις αυτές μέσα σε μια πολύπλοκη κατάσταση, αλλά βελτίωσαν και την απόδοση τους. «Οι εταιρείες δεν αύξησαν μόνο την παραγωγική τους ισχύ και την αποτελεσματικότητα τους, αλλά κατάφεραν και να μειώσουν το κόστος της εξόρυξης, που κυμαίνεται στα 10-15 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νόβακ.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογο του Χαλίντ Αλ Φαλίχ εντός του Μαρτίου στο Κουβέιτ, στο πλαίσιο της διυπουργικής συνάντησης των χωρών μελών του ΟΠΕΚ, αλλά και χωρών που δεν είναι μέλη του, η οποία θα έχει ως θέμα την τήρηση της συμφωνίας της Βιέννης, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ σε συνέντευξη του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24». Η διυπουργική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 25-26 Μαρτίου. Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, η τελευταία συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογο του Χαλίντ Αλ Φαλίχ πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου CERAWeek στο Χιούστον των ΗΠΑ και συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά και την τήρηση των συμφωνιών από μέρους των χωρών που είναι μέλη του ΟΠΕΚ και των χωρών που δεν είναι, όπως και οι προοπτικές συνεργασίας των χωρών στον ενεργειακό τομέα και στην από κοινού ανάληψη έργων.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ στη συνεδρίαση τους, στις 30 Νοεμβρίου 2016 που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη, αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύριο τόνους βαρέλια ημερησίως, με αφετηρία τα επίπεδα παραγωγής του Οκτωβρίου. Ένδεκα χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ κατέληξαν σε συμφωνία στις 10 Δεκεμβρίου να μειώσουν συνολικά την παραγωγή τους κατά 558.000 βαρέλια ημερησίως και η Ρωσία κατά 300.000 βαρέλια. Η εν λόγω συμφωνία που προσδοκάται να επιφέρει την σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου, θα ισχύσει το πρώτο εξάμηνο του 2017, χωρίς να αποκλείεται η παράταση της.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment