08/03/2017

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή 28 αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων για τους Τούρκους Πεζοναύτες

Ένα ακόμη τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον βαίνει προς υλοποίηση με την σημερινή υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της τουρκικής εταιρείας FNSS και του Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) για την κατασκευή αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων για το νέο ελαφρύ αεροπλανοφόρο-πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu (L408). Το πρόγραμμα ZAHA που περιλαμβάνει την κατασκευή 27 αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων (AAV) στα τέλη του ξεκίνησε το 2011 και μετά από πέντε χρόνια παλινωδιών οδηγήθηκε στην επιλογή μιας τουρκικής εταιρείας η οποία σχεδίασε και πρόκειται να αναπτύξει το νέο όχημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί το 2011 το Τουρκικό Ναυτικό ζητούσε την απόκτηση 21 οχήματα σε διαμόρφωση μεταφοράς προσωπικού, 3 οχήματα σε διαμόρφωση διοίκησης και 3 σε έκδοση περισυλλογής οχημάτων. Τα οχήματα θα επιχειρούν από το πλοίο TCG Anadolu (L408) επιτρέποντας την αποβίβαση της δύναμης Πεζοναυτών που θα μεταφέρει το πλοίο όταν χρησιμοποιείται σε αποστολές αμφίβιων επιθετικών επιχειρήσεων. Εκτός από τα οχήματα αυτά το TCG Anadolu (L408) θα μπορεί να μεταφέρει επιπλέον των οχημάτων 4 σκάφη LCM ή 2 LCVP ή 2 LCAC καθώς και 29 άρματα μάχης, ενώ για την υποστήριξη της αμφίβιας επιθετικής δύναμης το πλοίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει 12 αεροσκάφη F-35B και 12 μεταφορικά ελικόπτερα τα οποία θα μεταφέρει, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει 6 ακόμη ελικόπτερα στο κατάστρωμα. Εναλλακτικά το πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει 6 F-35B, 4 επιθετικά ελικόπτερα T-129 ATAK καθώς και 8 μεταφορικά ελικόπτερα AS532 ή 8 CH-47F.

Εκτιμάται ότι η παραγγελία αυτή θα έχει συνέχεια αφού στα σχέδια του Τουρκικού Ναυτικού είναι η ναυπήγηση και δεύτερου ελαφρού αεροπλανοφόρου το οποίο επίσης θα εξοπλιστεί 27 οχήματα AAV. Αν και δεν έχουν δημοσιευτεί περισσότερες πληροφορίες για τα νέα αμφίβια οχήματα εκτιμάται ότι θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τα αμερικανικά AAV-P7/A1 των οποίων τη σχεδιαστική γραμμή φαίνεται ότι ακολουθούν οι Τούρκοι μηχανικοί. Υπενθυμίζεται ότι τα αμερικανικά AAV-P7/A1 μπορούν να μεταφέρουν 25 εξοπλισμένους άνδρες μπορούν να εξαπολυθούν από τα αποβατικά πλοία από απόσταση 20 μιλιών από τις ακτές και να κινηθούν προς την ενδοχώρα παρέχοντας προστασία και υποστήριξη στα επιτιθέμενα τμήματα.

http://www.viadiplomacy.gr/ipografike-simvasi-gia-tin-kataskevi-28-amfivion-tethorakismenon-ochimaton-gia-tous-tourkous-pezonaftes/

No comments :

Post a Comment