09/03/2017

Η Σκοτία ενδέχεται να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της το φθινόπωρο του 2018

Λίγους μήνες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ανακοίνωσε, την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, όπως μεταδίδει το BBC. Η Στέρτζον δήλωσε ότι το φθινόπωρο του 2018 θα ήταν μια "λογική" επιλογή για το δημοψήφισμα στη Σκοτία δεδομένου ότι θα υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ. «Θα ήταν μια λογική περίοδος για να έχει αυτή την ευκαιρία η Σκωτία, αν επιλέξουμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε στο BBC η Στέρτζον, η οποία ηγείται της αποκεντρωμένης κυβέρνησης. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για συγκεκριμένη ημερομηνία. Το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας περιπλέκει περαιτέρω τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της Τερέζα Μέι με τις άλλες 27 χώρες μέλη της Ε.Ε όσον αφορά τις συνθήκες του "διαζυγίου". Από συνταγματικής πλευράς ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα έπρεπε να εγκριθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο.

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας φαντάζει σήμερα αναπόφευκτο και οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα είναι πότε θα διεξαχθεί αυτό, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Παρασκευής των Financial Times. "Δείχνει αναπόφευκτο, δεν θεωρώ ότι είμαστε σε θέση να το εμποδίσουμε", αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο υπουργό που πρόσκειται στις συζητήσεις. Μια άλλη μη κατονομαζόμενη πηγή που έχει ενημερωθεί για την επικρατούσα θέση στο γραφείο της βρετανής πρωθυπουργού είπε: "Το ζήτημα αφορά μόνο την ημερομηνία (διεξαγωγής)". Σύμφωνα με τον FT, η κυβέρνηση του Λονδίνου θα δώσει μάχη για να καθυστερήσει η διεξαγωγή του ώστε να προηγηθεί η αποχώρηση από την ΕΕ.

Η προοπτική ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας που θα μπορούσε να βλάψει το Ηνωμένο Βασίλειο λίγους μόλις μήνες πριν από την έξοδο από την ΕΕ και θα έδινε μια επικίνδυνη τροπή στο Brexit με αβέβαιες επιπτώσεις για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου έθεσαν υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ αλλά η Σκοτία και η Βόρεια Ιρλανδία υπέρ της παραμονής. Η Στέρτζον έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης του Λονδίνου για Brexit θα μπορούσαν να υποχρεώσουν τους Σκοτσέζους να ζητήσουν νέο δημοψήφισμα με το αιτιολογικό ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει από το 2014 όταν είχαν ψηφίσει με 55% έναντι 45% να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.


ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous10/3/17 13:27

    Θα είναι καλό για τις τιμές στο ουίσκι τουλάχιστον? Να έχουμε κάτι να σβήνουμε τον πόνο μας όχι τίποτα άλλο δλδ.


    12G

    ReplyDelete