21/03/2017

ΗΝΙΟΧΟΣ 2017: Ισραήλ, ΗΠΑ, Ελλάδα, ΗΑΕ, Ιταλία σε αεροπορική άσκηση στο FIR Αθηνών

Τα πρώτα αεροσκάφη εχουν αρχίσει να προσγειώνονται στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας για την Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας "Ηνίοχος 2017" που πρόκειται να διεξαχθεί απο τις 27 Μαρτίου εως και τις 6 Απριλίου. Η άσκηση προβλέπει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων. Θα πραγματοποιηθεί στο Αιγαίο αλλα και στην Ηπειρωτική Ελλάδα.  Στην άσκηση θα συμμετάσχουν αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιταλίας.  Σκοπός του ΗΝΙΟΧΟΥ είναι η προσομοίωση των πρώτων ημερών των επιχειρήσεων στο μέγιστο ρεαλιστικό Ρυθμό Μάχης (BATTLE RHYTHM), ο οποίος περιλαμβάνει τις φάσεις της Σχεδίασης, Εκτέλεσης, Συλλογής Στοιχείων και Αποτελεσμάτων Βολών και της Απενημέρωσης, σε ημερήσιο κύκλο τριών κυρίως κυμάτων πτήσεων, δύο ημέρας και ένα νύχτας.

Η Άσκηση "ΗΝΙΟΧΟΣ" πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της Δεκαετίας του ’80 και σταδιακά καθιερώθηκε η εκτέλεσή της ετησίως, ως Αεροπορική Άσκηση "ΜΙΚΡΗΣ" Κλίμακας, που αφορούσε στη διεξαγωγή Αεροπορικών και Μεικτών Επιχειρήσεων. Ο κύριος Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης (ΑΝΣΚ) ήταν : Η εξάσκηση του Προσωπικού στη Σχεδίαση και εκτέλεση Μεικτών και Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Εθνικά Σχέδια, σε περιβάλλον που προσομοίαζε κατά το δυνατόν την πραγματική κατάσταση. Στο πλαίσιο διεξαγωγής της Άσκησης, τα συμμετέχοντα Α/Φ μεταστάθμευαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης / Λάρισα, από όπου και εκτελούσαν τις αποστολές τους, ενώ ο συντονισμός και η εκτέλεσή της, γινόταν από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ). Από το έτος 2005 η Σχεδίαση και ο συντονισμός της Άσκησης πραγματοποιείται από το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, με τα συμμετέχοντα Α/Φ να επιχειρούν από τις Μητρικές τους Μονάδες.

Τον Νοέμβριο του έτους 2013 αποφασίστηκε από την Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας:  H Μετεξέλιξη και η διεύρυνση της Άσκησης "ΗΝΙΟΧΟΣ", από "ΜΙΚΡΗΣ" σε "ΜΕΣΑΙΑΣ" Κλίμακας, υπό μορφή INVITEX. Όλα τα συμμετέχοντα ιπτάμενα μέσα να επιχειρούν κυρίως από την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Έτσι το 2014 η άσκηση διεξήχθη με τα καινούρια δεδομένα με τη συμμετοχή εθνικών δυνάμεων και μέσων, το 2015 για πρώτη φορά συμμετείχαν η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία με μαχητικά Α/Φ και η USAFE με Ειδικές Ομάδες (SOF).

No comments :

Post a Comment