27/03/2017

Ιταλία: Σχεδόν 1.200 αφρικανοί "διασώθηκαν" από τη Μεσόγειο μέσα στο Σαββατοκύριακο

Οι διασώσεις του Σαββατοκύριακου ανεβάζουν στις 22 χιλιάδες τον αριθμό κυρίως Αφρικανών μεταναστών που έχουν περισυλλεγεί, ενώ κατευθύνονταν προς την Ιταλία. Σκάφη εθελοντών διέσωσαν σχεδόν 1.200 μετανάστες που διέσχιζαν τη Μεσόγειο το Σαββατοκύριακο (25-26/3) μέσα σε ακατάλληλες βάρκες, όπως μεταδίδει το Reuters. Μία νέα γυναίκα βρέθηκε αναίσθητη σε μία από τις βάρκες και αργότερα πέθανε. Περίπου 412 άτομα ήταν μέσα σε μόνο μία ξύλινη βάρκα, ενώ άλλοι περισυλλέγησαν από φουσκωτά που είχαν αποπλεύσει από τη Λιβύη. Οι διασώσεις του Σαββατοκύριακου ανεβάζουν στις 22 χιλιάδες τον αριθμό κυρίως Αφρικανών μεταναστών που έχουν περισυλλεγεί, ενώ κατευθύνονταν προς την Ιταλία. Άλλοι 520 έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να κάνουν το ταξίδι.

Ένας Ιταλός εισαγγελέας είπε την περασμένη εβδομάδα ότι τα σκάφη των εθελοντών που επιχειρούν στα ανοιχτά της Λιβύης, υπονομεύουν την καταπολέμηση των διακινητών και ανοίγουν έναν διάδρομο που τελικά οδηγεί σε περισσότερους θανάτους μεταναστών. Ο εισαγγελέας της Κατάνια Carmelo Zuccaro είπε επίσης ότι πολλοί μπορεί να έχουν απευθείας επικοινωνία με τους διακινητές στη Λιβύη. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αρνούνται ότι κάνουν κάτι λάθος και λένε ότι απλά θέλουν να σώσουν ζωές, αλλά αντιμετωπίζουν έντονη κριτική στην Ιταλία που έχει δεχτεί πάνω από μισό εκατομμύριο μετανάστες από το 2014.

Ένας βουλευτής με τη Λέγκα του Βορρά κατηγόρησε την Κυριακή 26/3 τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι λειτουργούν σαν ταξί, φέρνοντας μετανάστες κατευθείαν στην Ιταλία, αντί να τους πάνε σε πιο κοντινές χώρες, όπως η Τυνησία ή, η Μάλτα. "Αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να βάλει ένα φρένο σε αυτές τις βάρκες των μη κυβερνητικών οργανώσεων, θα βρούμε τους εαυτούς μας να περιτριγυρίζονται από δεκάδες χιλιάδες Αφρικανούς ως το τέλος του έτους" δήλωσε ο βουλευτής Paolo Grimoldi. Οι μετανάστες που έφτασαν φέτος στην Ιταλία κάνουν λόγο για αύξηση της βίας και της αγριότητας στη Λιβύη, όπου αντίπαλα στρατόπεδα μάχονται για την εξουσία και οι διακινητές λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο μετά την ανατροπή του Muammar Gaddafi το 2011.

http://www.bankingnews.gr/

No comments :

Post a Comment