4.3.17

Ιταλία: 1000 λαθρομετανάστες ...διασώθηκαν (ΠΑΡΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ) σε μια μέρα

Ο διάδρομος διέλευσης από τη Βόρειο Αφρική προς την Ιταλία καταγράφει τεράστια άνοδο. Περίπου 1000 διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης, σε συντονισμένες επιχειρήσεις που διεξήγαγε η ιταλική ακτοφυλακή, τονίζοντας ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των προσφυγικών ροών.  Από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 13.400 άνθρωποι έχουν φτάσει στην χώρα διαπλέοντας τη Μεσόγειο, σε μια ποσοστιαία αύξηση 47% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2016 και 70% με εκείνο του 2015.Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 440 άνθρωποι έχασαν την ζωή ή αγνοούνται τον Ιανουάριο και Φλεβάρη, στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ευρώπη από τις ακτές της Λιβύης. Οι 970 λαθρομετανάστες που... "διασώθηκαν" επέβαιναν σε τέσσερις φουσκωτές λέμβους, μια ξύλινη βάρκα και μια ακόμη μεγαλύτερη. Τις επιχειρήσεις διεξήγαγαν η ιταλική ακτοφυλακή, ένα πλοίο του νορβηγικού πολεμικού ναυτικού που μετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Σοφία», δύο πλοία μισθωμένα από δύο ΜΚΟ, τη SOS Méditerranée και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).

Στο μεταξύ, πάνω από 800 άνθρωποι από κράτη της Αφρικής, ανάμεσά τους πολίτες της Ερυθραίας και της Σομαλίας, οι οποίοι διασώθηκαν προχθές Πέμπτη, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Αουγκούστα, στη νοτιοανατολική Σικελία. «Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν ένα πολύ δύσκολο ταξίδι», σημείωσε μια εκπρόσωπος της ΜΚΟ Σώστε τα Παιδιά, η Τζοβάνα Ντι Μπενεντέτο, στο λιμάνι. «Πολλοί από τους ανήλικους είναι ασυνόδευτοι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά. Ορισμένα πολύ μικρά». Από την αρχή της χρονιάς στην Ιταλία έχουν φθάσει 14.319 μετανάστες, κατά στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών. Την αντίστοιχη περίοδο του 2016 καταγράφηκαν 9.101 αφίξεις. Συνολικά πέρυσι η Ιταλία υποδέχθηκε 181.000 μετανάστες, αριθμό δίχως ιστορικό προηγούμενο.
ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΛΕΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΡΕΘΟΥΜΕ. ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΣΦΑΛΩΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ. ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ.

No comments :