04/02/2017

Η.Π.Α: Ανάπτυξη νέας τορπίλης υπερ-υψηλών επιδόσεων, αναβάθμιση των Mk. 48 Mod. 6,7

Μία νέα βαρεία τορπίλη υπερ-υψηλών επιδόσεων, διαμέτρου 21 ιντσών (533 χλστ.) βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης από το Ναυτικό των ΗΠΑ προκειμένου να εξοπλίσει τον υποβρυχιακό του στόλο. Το πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη κατασκευαστεί τα πρώτα πρωτότυπα, είναι διαβαθμισμένο και κατά συνέπεια συγκεκριμένες πληροφορίες για τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά της νέας τορπίλης και των τεχνολογιών που ενσωματώνει δεν έχουν αποδεσμευθεί. Πάντως έγινε γνωστό ότι η νέα τορπίλη θα έχει εμβέλεια μεγαλύτερη από της υφιστάμενης Mk. 48 και ότι θα είναι φονικότερη στην προσβολή υποβρυχίων, πλοίων επιφανείας και επερχόμενων όπλων. Επίσης, ότι θα διαθέτει καινοτόμο σύστημα πρόωσης και δυνατότητα χρήσης πυροκεφαλών πολλαπλών τύπων. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης της νέας τορπίλης εξελίσσεται παράλληλα με το πρόγραμμα αναβάθμισης του υφιστάμενου οπλοστασίου, το οποίο επίσης περιλαμβάνει και την επανέναρξη της παραγωγής της τορπίλης Mk. 48.

Σήμερα σε υπηρεσία βρίσκονται οι εκδόσεις Mk. 48 Mod 6 και Mk. 48 Mod. 7 που εισήχθησαν σε υπηρεσία το 1997 και το 2006 αντίστοιχα. Ήδη η Lockheed Martin υλοποιεί αναβαθμίσεις των δύο εκδόσεων στο σύστημα ελέγχου καθοδήγησης και στον ευρυζωνικό ακουστικό δέκτη των όπλων Στο πλαίσιο αυτό παραδίδονται στο Ναυτικό των ΗΠΑ 20 συλλογές ανά μήνα για την αναβάθμιση τορπιλών Mk. 48 Mod. 6 στο επίπεδο Mod. 7 (που παρουσιάζει αυξημένη αντοχή στα εχθρικά αντίμετρα), ενώ γίνεται και προμήθεια νέων τμημάτων καθοδήγησης τορπιλών Mk. 48 Mod. 7 (παρουσιάζεται στο συνημμένο βίντεο). Σε ό,τι αφορά την παραγωγή νέων τορπιλών Mk. 48 Mod. 7 έχει γίνει γνωστό ότι αυτές θα ενσωματώνουν το CBASS (Common Broadband Advanced Sonar System: κοινό, ευρυζωνικό προηγμένο σύστημα σόναρ) στο σύστημα καθοδήγησης. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό θα παραδοθούν περί τις 250 τορπίλες κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας. Ας σημειωθεί ότι με διάμετρο 21 ίντσες (533 χλστ.), πυροκεφαλή βάρους 294,8 κιλών και ολικό βάρος 1.596,7 κιλά, οι τορπίλες Mk. 48 μπορούν να προσβάλλουν στόχους σε βάθη μεγαλύτερα των 365 μέτρων επιτυγχάνοντας ταχύτητες της τάξης των 28 κόμβων (51,8 χιλιόμετρα ανά ώρα).

Υπενθυμίζεται, ότι τα τέλη του 2014 είχε γίνει γνωστό ότι το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας (Pennsylvania State University) είχε αναπτύξει το πρωτότυπο υβριδικού συστήματος προώθησης τορπιλών το οποίο επιτρέπει την προσβολή στόχων σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 200 ναυτικών μιλίων (370 χιλιόμετρα).


http://www.defence-point.gr/news/?p=170544

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Τορπίλες SUT: Δυνατότητες αναβάθμισης εν αναμονή της προμήθειας νέων

No comments :

Post a Comment