10/02/2017

L.O.R για 70 OH-58D Kiowa Warrior

Στην τελική ευθεία υλοποίησης εισέρχεται ένα πρόγραμμα προμήθειας του Ελληνικού Στρατού το οποίο θα αναβαθμίσει σημαντικά όχι μόνο τις δυνατότητες ελιγμού και προβολής ισχύος του Κλάδου αλλά και συνολικά την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, απεστάλη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην υπηρεσία αμυντικής συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) η επιστολή αίτησης (LOR: Letter of Request), για τα εξοπλισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης OH-58D Kiowa. Σημειώνεται, ότι η αποστολή της LOR αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της προμήθειας μέσω διακρατικής συμφωνίας (FMS) με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η LOR που απεστάλη αφορά την προμήθεια 70 ελικόπτερων OH-58D Kiowa, ανταλλακτικών για την κάλυψη των αναγκών επί δύο χρόνια, υπηρεσιών εκπαίδευσης και εξοπλισμού υποστήριξης και το κόστος ανέρχεται σε περίπου 40-45 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους μεταφοράς των ελικοπτέρων και των υλικών στην Ελλάδα). Επισημαίνεται, ότι τα ελικόπτερα που προέρχονται από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ, παραχωρούνται δωρεάν στον Ελληνικό Στρατό και το προαναφερθέν κόστος αφορά τα ανταλλακτικά, τον περιφερειακό εξοπλισμό και τις λοιπές υπηρεσίες για την υλοποίηση του προγράμματος.

Το 2014 ο Στρατός των ΗΠΑ για λόγους συμπίεσης του λειτουργικού κόστους αποφάσισε τη συνολική απόσυρση του στόλου των εξοπλισμένων ελικοπτέρων αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior και την αντικατάσταση τους από συνδυασμό επιθετικών ελικόπτερων AH-64 Apache και μη επανδρωμένων αεροχημάτων (δες την ανάρτηση με τίτλο «Αντικατάσταση των ελικοπτέρων Kiowa από Apache» Λίγους μήνες αργότερα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι ο Στρατός των ΗΠΑ είχε προτείνει στον Ελληνικό Στρατό τη δωρεάν παραχώρηση 60 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa.

Η ένταξη των OH-58D Kiowa σε υπηρεσία με την Αεροπορία Στρατού θα αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Όπλου αλλά και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ιδιαίτερα στο θέατρο του Αιγαίου, καθώς όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση:
>το μικρό μέγεθος (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) του ελικοπτέρου επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή του στο έδαφος (ακόμη και εντός αγροτικών εγκαταστάσεων – υποστέγων),
>η δυνατότητα μεταφοράς οπλισμού (πολυβόλα, κάλαθοι ρουκετών, κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος [ATAS Stinger] και αέρος –εδάφους [AGM-114 Hellfire]) το καθιστά ισχυρή πλατφόρμα πυρός και,
>η ύπαρξη του Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτοντας υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη επιτρέπει επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα,
>το καθιστούν ελκυστικό για προκεχωρημένη ανάπτυξη σε περιοχές ενδιαφέροντος (για παράδειγμα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) όπου ενταγμένα σε συγκροτήματα υψηλού χρόνου ετοιμότητας θα ενεργούν ως τοπικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης. Με αυτόν τον τρόπο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να επεμβαίνουν, ημέρα και νύκτα, σε ελάχιστο χρόνο και με μεγάλη ισχύ πυρός όπου και όταν απαιτηθεί καταβάλλοντας συντριπτικό πλήγμα στην εχθρική δύναμη.

Επεκτείνοντας τον παραπάνω συλλογισμό, θα αναφέρουμε ότι οι αρμόδιοι επιτελικοί φορείς του ΓΕΣ ίσως θα έπρεπε να εξετάσουν την κεντρική διαχείριση του στόλου των OH-58D Kiowa. Δηλαδή την ένταξη όλων των ελικοπτέρων σε ένα συγκρότημα το οποίο εκτός της εκπαίδευσης, συντήρησης και υποστήριξης ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα αναπτύσσει σε προκεχωρημένες θέσεις ανάπτυξης στο Αιγαίο επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμα ελικόπτερα και πληρώματα όπου θα παραμένουν για διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων. Καθώς ο αριθμός των προς προμήθεια ελικοπτέρων είναι επαρκής η κατανομή τους σε τρεις κύκλους (επιχειρησιακής ανάπτυξης, εκπαίδευσης και προετοιμασίας για επιχειρησιακή ανάπτυξη και συντήρηση), θα αποδώσει περί τα 20 έως 24 ελικόπτερα ανά κύκλο. Δηλαδή πέντε έως έξι διμοιρίες (τέσσερα ελικόπτερα ανά διμοιρία) ανά κύκλο, οι οποίες αναπτυγμένες σε προκεχωρημένες θέσεις και στο πλαίσιο συγκροτημάτων υψηλού χρόνου ετοιμότητας, θα είναι ικανές λόγω ταχείας αντίδρασης και ισχύος πυρός να αντιμετωπίσουν και εξαλείψουν κάθε εχθρική ενέργεια μόλις αυτή εκδηλωθεί.

http://www.defence-point.gr/news/?p=171001

No comments :

Post a Comment