12/02/2017

H Εσθονία είναι πιθανόν να είναι το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Η Εσθονία αποτελεί μια από τις τρεις χώρες της Βαλτικής και αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι το 1991 οπότε και ανεξαρτοποιήθηκε. Έκτοτε παρόλο που κατάφερε να εισέλθει στην Ε.Ε το 2004 και εν τέλει και στην Ευρωζώνη σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού των 1.3 εκατομμυρίων κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Εσθονία αποτελεί ένα κρατίδιο δύο φορές μεγαλύτερο από αυτό των Σκοπίων με υποδιπλάσιο πληθυσμό εκ του οποίου σχεδόν το 25-30% είναι Ρωσικής καταγωγής και συνείδησης. Η Εσθονία αποτελούσε ανεξάρτητο κράτος από το 1921 αλλά έγινε μέλος της Σοβιετική Ένωσης χωρίς την θέληση των Εσθονών- οι οποίοι ως έθνος δεν έχουν τίποτα κοινό με τους Ρώσους- με την λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Εσθονοί σε μεγάλο ποσοστό είναι Γερμανόφιλοι και θεωρούν την Γερμανία ως τον απελευθερώτη τους. Η Εσθονία καταλήφθηκε από την Σοβιετική Ρωσία το 1939 και το 1941 απελευθερώθηκε από τον Γερμανικό στρατό για να ξαναπέσει στην Σοβιετική κατοχή το 1945. Η Σοβιετική κυριαρχία άφησε πίσω της περίπου 300.000 Ρώσους οι οποίοι από το 1991 ζούνε σε καθεστώς μειονοτικό με πολλά παράπονα για την μεταχείριση τους από το Εσθονικό κράτος.

Οι Εσθονοί θεωρούν τον Γερμανικό στρατό του Β' ΠΠ και τις μονάδες των WAFFEN SS ως απελευθερωτές τους και όχι ως εγκληματίες. Στην Εσθονία γίνονται συχνά-πυκνά συγκεντρώσεις Γερμανών και Εσθονών βετεράνων των SS, γεγονός που έχει δημιουργήσει τριβή στις σχέσεις της με την Ρωσία η οποία έχει προβεί σε έντονα διαβήματα. Οι Εσθονοί έχουν υποφέρει κατά την διάρκεια της Σοβιετικής παρουσίας η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε κατοχή και όχι συμμετοχή με ισοτιμία στην Σοβιετική Ένωση. Οι Εσθονοί θεωρούν τους Ρώσους και τον στρατό τους ως υπαρκτό κίνδυνο ακόμα και σήμερα. Τα σύνορα με την Ρωσία είναι πεδινά και εκτός από το φυσικό κώλυμα του ποταμού Νάρβα είναι απολύτως βατά από τον το αρματικό δυναμικό του Ρωσικού στρατού και τις βάσεις του 1ης γραμμής στο Πσκόβ και την Αγία Πετρούπολη. Εξάλλου η αποτρεπτική δύναμη του Εσθονικού στρατού είναι ανάλογη της οικονομικής κατάστασης της χώρας

Η Εσθονία αποτελεί τον ΄καλυτερο μαθητή΄ της Γερμανικής λογικής για το νοικοκύρεμα των οικονομικών και έχει υποστεί οικονομικές πρακτικές ανάλογες με αυτές στην Ελλάδα . Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτύχει μια κίνηση ''Ματ'' αν κατάφερνε να υποκινήσει τους 300,000 Ρώσους της Εσθονίας να εξεγερθούν με αίτημα την αποκατάσταση των αδικιών που υφίστανται ως μειονότητα και των διακρίσεων λόγω της εκδικητικής πολιτικής του επίσημου Εσθονικού κράτους . Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ρώσοι της Εσθονίας δεν έχουν δικαίωμα για διαβατήριο εφόσον ουδέποτε τους αποδόθηκε η Εσθονικη υπηκόοτητα και επίσημα δεν θεωρούνται Εσθονοί πολίτες.Ήδη διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγράψει την δυσαρέσκεια της Ρωσικής μειονότητας στην Εσθονία και θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί δυναμικά. Η εξέγερση της Ρωσικής κοινότητας θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί σε πογκρόμ εναντίον τους από την Εσθονική κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση από το φιλοναζιστικό κομμάτι του πληθυσμού το οποίο καλοβλέπει την δράση των SS στον Β' ΠΠ εναντίον των προαιώνιων εχθρών Ρώσων.

Η Ρωσία έδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να αφομοιώνει τις τακτικές των αντίπαλων όταν απέστειλε στην Κριμαία ως πρώτο κύμα ενόπλων όχι Ρώσους στρατιώτες άλλα ιδιωτική εταιρία ασφαλείας με έδρα στην Ουκρανία, στα πρότυπα των εταιριών μισθοφόρων Αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ και Αφγανιστάν. Ίσως ήρθε η ώρα να αντιγράψει και την τρόπο υποκίνησης και διεύθυνσης των ταραχών στην πλατεία Μειντάν του Κιέβου από Ισραηλινούς και Αμερικάνους πράκτορες. Η Εσθονία είναι μέλος της Ε.Ε της Ευρωζώνης αλλά και του ΝΑΤΟ και ενδεχόμενη ανάμειξη της Ρωσίας αντίστοιχο με το μοντέλο δράσης στην Κριμαία θα χτύπαγε την Γερμανία και ΗΠΑ στο μαλακό τους υπογάστριο στην Ευρώπη. Εάν στο δημοψήφισμα στην Κριμαία την 16 Μαρτίου 2013 οι κάτοικοι της απαντήσαν οτι θέλουν να ενωθούν με την Ρωσία τότε γιατί να μην γίνει και αυτό στην Εσθονία μετά από μια καλά οργανωμένη εξέγερση της Ρωσική μειονότητας. Δεδομένου των χλιαρών αντιδράσεων του ΝΑΤΟ και της στρατιωτικής ανυπαρξίας της Ε.Ε ποίος θα μπορούσε να εμποδίσει την Ρωσία να απειλήσει με εισβολή ως διαιτητής στην Εσθονία για την προστασία των 300,000 Ρώσων μειοντικών οι οποίοι αποτελούν το 30% του Εσθονικού πληθυσμού ;

Greek Spirit
https://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/03/300000.html

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ Η ΡΩΣΙΑ ΕΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΝΟΣ ΜΕΤΩΠΟΥ. ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΕΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.  ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΕΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΑΛΙ ΑΠΟ/ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΔΕΝ ΤΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΔΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΕΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ (ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΑΛΙ ΑΡΓΑ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΕΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΠΡΟΦΑΝΟΥΣ, ΕΞΑΓΩΓΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ Β.ΑΓΩΓΟΣ.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑ ΟΡΘΩΣ Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ. Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΖΟΤΑΝ ΠΩΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΑ ΕΠΕΔΙΩΚΕ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΥΠΟΒΟΛΙΜΙΑΙΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΜΕ ΕΩΣ ΕΔΩ. ΤΩΡΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ, ΕΑΝ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΑΡΚΕΤΕΣ (ΕΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ) ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΚΑΠΟΤΕ Η ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΕΧΘΕΙ Η ΡΩΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΟΥΔΟΛΩΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΤΑΙ ΚΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ, ΑΣ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ, ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ.

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΦΙΚΤΟ.

1 comment :

  1. Anonymous12/2/17 21:34

    Η Εστονία και οι Βαλτικές χώρες γενικά είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η παρούσα Ρωσική ηγεσία είναι αρκετά ώριμη και έμπειρη ν’αντιμετωπίσει προκλήσεις και μη προκαλέσει.
    Η Ρωσία δε πρόκειται να προκαλέσει το ΝΑΤΟ άμεσα πολεμικά. Τις «νεο- φιλελεύθερες/αριστερές» καινοτομίες της Δύσης τις γνωρίζει από πολύ παλιά και μελλοντικά ατοπήματα, λάθη και κενά από μέρους της Δύσης θα τα εκμεταλευτεί. Εκεί γεννήθηκε και τέθηκε στην πράξη ο κουμμουνισμός και γνωρίζει πολύ καλά τις αδυναμίες του.

    Η Εστονία και όπως κάθε χώρα της Δύσης αυτοκτονούν δημογραφικά:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Estonia#/media/File:Eesti_rahvaarv_1970-2009.png
    https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Estonia

    Μετά το τέλος της Σοβιετικής κυριαρχίας και της πολυπόθητης ανεηξαρτησίας των Βαλτικών χωρών το 1991, υπάρχει ένας δημογραφικός μαρασμός της τάξεως του 20%. Οι λόγοι είναι οικονομικοί, κακές συνθήκες διαβίωσης (σε πολικό κρύο) ειδικά στην ύπαιθρο, μεγάλη θνησιμότητα, λίγες γεννήσεις και μετανάστευση. Παρατηρώντας τους παραπάνω δημογραφικούς πίνακες έχει κανείς αντίρρηση, ότι αποδυναμώνονται από μόνοι τους και ενισχύουν έμμεσα τη Ρωσική κοινότητα; Άλωστε οι ίδιοι οι Ρώσοι της Εστονίας δια των εκπροσώπων τους δηλώνουν ότι σέβονται περισσότερο τις χώρες στις οποίες διαμένουν, αφού δεν έχουν μεταναστεύσει και πληρώνουν φόρους! Με απλά λόγια οι Ρώσοι ενισχύονται από τις νεοφιλελεύθερες/αριστερές πολιτικές γενικότερα της Δύσης. Προσπάθεια αντιστάθμισης αυτής της Ρωσικής δημογραφικής υπεροχής/απειλής με την πρόσφατη εισαγωγή σουνιτών μουσουλμάνων «προσφύγων» έχει πέσει στο κενό, καθότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ δύσκολες και οι μισθοί και τα επιδόματα πολύ χαμηλά για να επιβιώσει κάποιος εκεί. Όσους πήγαν εκεί με το ζόρι, όλοι σχεδόν έφυγαν για Γερμανία και Σουηδία.

    Θα διαφωνήσω με το Greek Spirit. Η Ρωσία δε πρόκειται να επέμβει στρατιωτικά, απλά αναμένει τα ορφανά και απογοητευμένα μέλη της μέσοαστικής τάξης και τοπικής ελίτ από τις Δυτικο-αριστερές/φιλελεύθερες πολιτικές για να τους πάρει με το μέρος της. Ήδη τα παράπονα λόγω κακών συνθηκών και θνησιμότητας (δε πρόκειται ν’αναφερθώ επί του παρόντος σε λεπτομέρειες) είναι αρκετά σε μεγάλη μερίδα του κόσμου, με απτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί νοσταλγοί της Σοβιετικής Ρωσίας.

    Το άρθρο του Greek Spirit ίσως ν’αποσκοπεί σε μία αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας και ίσως σε περιορισμό της Ρωσικής οικονομικής διείσδυσης. Δε πρόκειται να επεκταθώ σε περισσότερα σχόλια και παρατηρήσεις, γιατί τα σχόλια μου είναι καλοπροαίρετα προς όλες τις πλευρές και ειδικότερα προς την πλευρά των πολιτικών της Δύσης.

    Παρόλα αυτά, η Εστονία είναι μία χώρα πολυεθνική με μία αξιοθαύμαστη έντονη εθνική κουλτούρα και περηφάνεια (https://www.youtube.com/watch?v=CNjBwIsT8sU) και είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

    ReplyDelete