23/02/2017

Εύα Καϊλή: Διευκρινίσεις για CETA. Προστατεύεται η ελληνική φέτα.

Η κ. Καϊλή κάνει λόγο για στοχευμένη παραπληροφόρηση στην Ελλάδα για το θέμα της φέτας, σημειώνοντας ότι με τη CETA εξασφαλίζεται πλήρης προστασία για 15 προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων της χώρας μας.

Αυτά, είναι όπως αναφέρονται:
Greek cheeses: Feta, Kefalograviera, Graviera Kritis, Graviera Naxou, Manouri and Kasseri.
Greek olive oils: Kalamata olive oil, Kolymvari Chanion Kritis olive oil, Sitia Lasithiou Kritis olive oil and Olive oil Lakonia.
Greek olives: Elia Kalamatas, Konservolia Amfissis.
Greek spices: Krokos Kozanis.
Greek fresh and processed vegetables: Fassolia gigantes elefantes Prespon Florinas, and Fassolia gigantes elefantes Kastorias.
Greek confectionery and baked products: Masticha Chiou.

"Η φέτα ως προϊόν Π.Ο.Π. προστατεύεται μόνο εντός Ε.Ε., συνεπώς δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για προστασία της στην αγορά του Καναδά πριν από την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας CETA. Αυτό όμως «πλέον αλλάζει με τη διαφορά ότι για πέντε συνολικά ευρωπαϊκά τυριά (Asiago, Feta, Fontina, Gorgonzola, Munster) προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται στους παραγωγούς του Καναδά που έκαναν χρήση των ονομασιών αυτών μέχρι τις 18/10/2013, να εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη χρήση των ονομασιών αυτών μόνο σε μελλοντικούς παραγωγούς (μετά δηλαδή την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία). 

Αυτό έγινε διότι υπήρχαν ήδη παραγωγοί των τυριών αυτών στον Καναδά και η Καναδική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε μια συμβιβαστική λύση κατά την οποία προβλέπεται ότι η χρήση των ονομασιών αυτών θα συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως "kind", "type", "style", "imitation", ή κάτι συναφές, σε συνδυασμό με μία ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ απαγορεύεται πλέον και η χρήση ενδείξεων (σε παλιούς και νέους παραγωγούς) οι οποίες παραπέμπουν στην Ελλάδα». Δηλαδή, δεν θα επιτρέπεται καμία αναφορά του τύπου Greek feta η και ακόμα Greek style feta ή ελληνικές σημαίες σε Καναδούς παραγωγούς.

Η ελληνική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση οι Έλληνες ευρωβουλευτές που την υπερψήφισαν συμφώνησαν στην επικύρωση της συμφωνίας κατόπιν υποβολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δήλωσης για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, η οποία περιλαμβάνει σειρά ενεργειών της Επιτροπής προς την κατεύθυνση βελτίωσης της προστασίας τους στο πλαίσιο της CETA. Συνολικά, κρίθηκε από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ότι η συμφωνία CETA έχει πολλά οφέλη για τους Έλληνες πολίτες, εξασφαλίζοντας ευκολότερη πρόσβαση στην καναδική αγορά, δημιουργώντας πλαίσιο για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των Ευρωπαίων στον Καναδά και διευκολύνοντας την πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στην πολλά υποσχόμενη εργασιακή αγορά του Καναδά απλουστεύοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Η συμφωνία προβλέπεται ότι θα μειώσει κατά 98% τους δασμούς στο εμπόριο μεταξύ Ε.Ε και Καναδά και υπολογίζεται ότι θα σώσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ στους ευρωπαίους εξαγωγείς κάθε χρόνο από φορολογία."

2 comments :

  1. Anonymous23/2/17 15:38

    "απαγορεύοντας ουσιαστικά τη χρήση των ονομασιών αυτών μόνο σε μελλοντικούς παραγωγούς" δηλαδή οι παλαιοί παραγωγοί θα συνεχίσουν όπως έχουν...
    Ξεφτιλισμένη κι αυτή και όλοι οι ευρωβολευτές που ψήφισαν και οι παλαιότεροι που δεν φρόντισαν ποτέ να προστατεύσουν τα ελληνικά προϊόντα!
    Το μόνο που σκέφτονται είναι πως θα παντελωνιάσουν τα φράγκα, πως θα βολέψουν τα σόγια τους και πως θα συνεχίσουν τις πληρωμένες διακοπές τους εις υγείαν των κορόϊδων...
    Το χειρότερο είναι που δεν έχουν καθόλου τσίπα και βγαίνουν και κάνουν και δηλώσεις, γιατί σου λέει αφού μας ψηφίζουν έχουν IQ ραδικιού!!!!!
    Ο κύρτσος βγήκε να πει ότι το έκαναν για το καλό μας, η σπυράκη παραδέχθηκε ότι έλεγε ψέματα για το καλό μας... Ρε άει στο διάλο όλοι σας...

    ReplyDelete
  2. Anonymous23/2/17 18:21

    Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΜΟΝΟ...ΑΛΛΩΣΤΕ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΦΡΑΔΕΙΑ ΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ.

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete