16/02/2017

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Αλβανία να αναγνωρίσει βουλγαρική μειονότητα στη χώρα

Σε μια ιστορική έκθεση του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά, καλεί την Αλβανία να αναγνωρίσει τη βουλγαρική μειονότητα στη χώρα.  Το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει στην ανάγκη για πρόσθετες προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων στην Αλβανία, μέσω της πλήρους εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Συνιστάται η απονομή δικαιωμάτων στα άτομα με βουλγαρική εθνοτική καταγωγή στην περιοχή της Πρέσπας, Γκόλο Μπάρντο και Γκόρα, ώστε να συμπεριληφθούν στη νομοθεσία και να διασφαλισθούν στην πράξη.  Τα άτομα με βουλγαρική εθνοτική καταγωγή στην Αλβανία, σύμφωνα με διάφορες πηγές ανέρχονται από 50 χιλιάδες ως 100 χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν εδώ και δεκαετίες να αναγνωρισθούν ως επίσημη μειονότητα.  «Στην Αλβανία δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις έναντι των μειονοτήτων, όπως είναι η βουλγαρική, η οποία έχει υποστεί σκληρή προπαγάνδα με τη δυναμική της αποεθνικοποίησης, που προωθούσε ο Τίτο στη Γιουγκοσλαβία. Όπως έκανε στην ψευδομακεδονία του Βαρδάρη (Βαρντάρσκα), προσπάθησε να επιβάλει μια ψεύτικη εθνική ταυτότητα και στην περιοχή του Πιρίν, τη βόρεια Ελλάδα και την Αλβανία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Βουλγαρίας, Αντρέι Κοβάτσεφ.

Το 1932, σύμφωνα με ανάλυση που ψηφίσθηκε από το Δεύτερο Βαλκανικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο πλευρές υπέγραψαν ένα τελικό πρωτόκολλο το οποίο αναφέρει κυριολεκτικά τα εξής:
«Η αλβανική αντιπροσωπεία αναγνώρισε την ύπαρξη της βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία. Λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης και του επόμενου παγκόσμιου πολέμου, το ψήφισμα δεν επικυρώθηκε ποτέ. Το ζήτημα από τότε βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Στην Αλβανία αναγνωρίζονται επισήμως τρεις εθνικές μειονότητες, (Έλληνες, ψευδομακεδόνες και Σερβο-Μαυροβούνιοι). Η Βουλγαρική εθνικη ομάδα δεν αναγνωρίζεται. Αυτή η δυσμενής εξέλιξη για τη Βουλγαρία, δημιουργεί σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα Σκόπια, που από χρόνια ακολουθεί μια πολιτική προώθησης της ιδέας του ψευδομακεδονικού χαρακτήρα του πληθυσμού που είναι βουλγαρικής προέλευσης στην Αλβανία. Σύμφωνα με τον Κοβάτσεφ, λόγω της «μακεδονοποίησης» των Σκοπίων, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους η βουλγαρική κοινότητα είναι μία από τις πιο απειλούμενες με εξαφάνιση. Είναι η μόνη που δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμη από το αλβανικό κράτος.
Δεύτερον, σε αντίθεση με τις άλλες κοινότητες που είναι συμπαγείς, η βουλγαρική είναι διάσπαρτη, κυρίως σε τρεις διαφορετικές περιοχές που δεν είναι συναφείς, στο Γκόλο Μπάρντο, στην Γκόρα και Μάλα Πρέσπα και σε κάθε μία από αυτές υπάρχουν και άλλα 10 χιλιάδες άτομα διασκορπισμένα σε μικρά χωριά σε ορισμένες φτωχές περιοχές της Αλβανίας.
Τρίτον, η βουλγαρική κοινότητα έχει θρησκευτική ποικιλομορφία, στην Πρέσπα κυριαρχείται από Ορθόδοξους χριστιανούς, στο Γκόλο Μπάρντο είναι μεικτοί – μουσουλμάνοι και ορθόδοξοι χριστιανοί- ενώ στην Γκόρα είναι κυρίως μουσουλμάνοι.
Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε ένα ειδικό καθεστώς της βουλγαρικής κοινότητας στην Αλβανία, ως «απειλούμενης» και υπάρχει ανάγκη υποστήριξής της και δημόσιας αναγνώρισης.

«News.bg»
The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment