8.2.17

Ε.Ε: Σχεδιάζουν ευρωομόλογο για την αντιμετώπιση του χρέους

Σε αποκαλυπτικό άρθρο της, η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι πάνω από 100 εμπειρογνώμονες σε ολόκληρη την Ευρώπη εργάζονται νυχθημερόν για ένα σχέδιο, που φιλοδοξεί να αναδιοργανώσει εκ βάθρων την ανάληψη χρεών στην ευρωζώνη. Θα πρόκειται για μια μορφή ευρωομολόγου που θα επιτρέπει σε εξασθενημένες χώρες του ευρώ να δημιουργούν χρέη, χωρίς όμως να ευθύνεται η μία για τα χρέη της άλλης. «Υπό τον μανδύα ενός λεγόμενου κυβερνητικού ομολόγου (Sovereign Bond-Backed Securities), τα ομόλογα των επιμέρους κρατών της ευρωζώνης θα συνενώνονται και θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ρίσκου, υψηλού και χαμηλού. Οι επενδυτές θα μπορούν να επιλέγουν τη μια ή την άλλη κατηγορία, αναλόγως του ρίσκου που θέλουν να πάρουν (…).

Το προτέρημα για τους πολέμιους ανάληψης κοινού ρίσκου είναι ότι σε περίπτωση που μια χώρα κινδυνεύσει, τις απώλειες θα κάλυπταν οι επενδυτές και όχι οι άλλες χώρες. Όσο πιο χειροπιαστή όμως γίνεται η εφαρμογή αυτού του ομολόγου, τόσο ενισχύονται οι αντιδράσεις των επικριτών του» επισημαίνει η εφημερίδα. «Οι μεν υποστηρίζουν ότι η ιδέα δεν είναι πολύ προωθημένη και προτιμούν ένα πραγματικό ομόλογο, οι άλλοι ότι θα γίνει όχημα που θα οδηγήσει στην κοινοτικοποίηση του χρέους. Πάντως για τον εμπνευστή του, τον καθηγητή Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Princeton Μάρκους Μπρουνερμάιερ, δεν πρόκειται για ένα ομόλογο που θα επιτρέψει στην Ιταλία ή την Ελλάδα να δημιουργούν πιο εύκολα χρέη» διευκρινίζουν οι αρθρογράφοι και επισημαίνουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει εκ των προτέρων να απορρίψει την ιδέα λόγω των τεράστιων προκλήσεων για την ευρωζώνη και την ΕΕ από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ και τις εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά τις Βρυξέλλες γίνονται σκέψεις για να συμπεριληφθεί αυτή η ιδέα στη Λευκή Βίβλο με προτάσεις για την μεταρρύθμιση της Ένωσης που θα παρουσιαστεί στο συμβούλιο κορυφής στη Ρώμη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή των Συμφωνιών της Ρώμης.

http://www.dw.com

ΣΧΕΤΙΚΟ:  https://isxys.blogspot.com/2017/02/blog-post_99.html

2 comments :

XXXX. said...

ΜΑΛΙΣΤΑ...Η ΛΥΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΑΛΛΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ.

"Γιατί δε φύτρωσε ποτέ στον κόσμο, σαν το χρήμα, τόσο κακή εφεύρεση· αυτό γκρεμίζει πόλεις, αυτό κι από τα σπίτια τους ανθρώπους ξεσπιτώνει, αυτό το φρόνιμο μυαλό το ξεπλανεύει πάντα, το παρασέρνει στο κακό και στης ντροπής τη στράτα, και καθετί το πονηρό μαθαίνει στους ανθρώπους, διδάσκει την ασέβεια σ’ όλες της τις εκφράσεις. Μα όσοι τα κατάφεραν στο χρήμα πουλημένοι, με τον καιρό κάποια στιγμή άσχημα το πληρώνουν."

ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ;;ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ...ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

"κἆτ’ οὐ γαμεῖν δῆτ’ ἒκ τε γενναίων χρεώνδοῦναι τ’ ἐς ἐσθλούς, ὃστις εὖ βουλεύεται,κακῶν δέ λέκτρων μή ‘πιθυμίαν ἒχειν,μηδ’ εἰ ζαμπλούτους οἲσεται φερνάς δόμοις;“Ο γνωστικός πρέπει να σμίγει την γενιά του με ευγενική γενιά, και να μην κάνει γάμους ανάξιους μόνο και μόνο για τα χρήματα…"

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ "ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ" ΣΤΙΧΟΙ 1279-1282 ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ....ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΛΑΟΙ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΑΜΗΘΗΚΑΝ (ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑΝ) ΑΠΟ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΤΣΕΠΗ.!!

ΧΧΧΧ.

Anonymous said...

Μ' αρεσουν τα σχολια σου ΧΧΧΧ, φανταζομαι και σε αλλους. Συνεχισε να σχολιαζεις :)