02/02/2017

Νέα θωράκιση βουβωνικής χώρας για μαχητές

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μία νέου τύπου θωράκιση που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ολόπλευρη προστασία από συντρίμματα (ως αποτέλεσμα εκρήξεων) και θραύσματα στην ευαίσθητη περιοχή της βουβωνικής χώρας του μαχητή, απέκτησαν οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί του Κέντρου Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανικής Μαχητή (Natick Soldier Research, Development and Engineering: NSRDEC) του Στρατού των ΗΠΑ. Η νέα θωράκιση που φοριέται πάνω από το παντελόνι έχει σχεδιαστεί ώστε να προστατεύει τη βουβωνική χώρα και τις μηριαίες αρτηρίες από συντρίμματα και θραύσματα και πρωτίστως να αποτρέπει την εισαγωγή τους στη βουβωνική χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τραυματισμοί σε αυτή την περιοχή είναι εξαιρετικά επώδυνοι και επικίνδυνοι καθώς απαιτούν πολλαπλές εγχειρήσεις για την αφαίρεση τους ενώ ακόμα και μετά την εκτέλεση τους ο τραυματίας αισθάνεται μεγάλη δυσφορία, είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο σοβαρών μολύνσεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ατομικής υγιεινής. Σύμφωνα με την Kristine Isherwood, επικεφαλής του προγράμματος, το NSRDEC άρχισε την ανάπτυξη της θωράκισης όταν διατυπώθηκε η επείγουσα επιχειρησιακή απαίτηση για σύστημα ατομικής προστασίας από συντρίμματα που προκαλούνται από εκρήξεις, ενώ ο παράλληλα ο διευθυντής προγράμματος προστατευτικού εξοπλισμού μαχητή (Program Manager Soldier Protective Equipment) αξιολογούσε λύσεις διατιθέμενες στο εμπόριο.

«Η προστασία που υπήρχε [διαθέσιμη στο εμπόριο] επέτρεπε την είσοδο των συντριμμάτων καθώς δεν εφάρμοζε πολύ καλά στο σώμα», σημείωσε η Cara Tuttle, σχεδιάστρια ιματισμού στο NSRDEC και επικεφαλής σχεδίασης. «Οι μαχητές δεν τη χρησιμοποιούσαν συχνά και δεν κάλυπτε μέχρι χαμηλά το εσωτερικό του ποδιού ώστε να προστατεύει τη μηριαία αρτηρία», συμπλήρωσε.
Πριν καταλήξει στην τελική μορφή το NSRDEC εξέτασε άλλες που θα μπορούσαν να φορεθούν κάτω από το παντελόνι, να ενσωματωθούν στο παντελόνι ή πάνω από το παντελόνι. Η τελική μορφή αποτελείται από πολλαπλά αλλεπάλληλα στρώματα κέβλαρ που επικαλύπτονται σε εναλλασσόμενες κατευθύνσεις. Η θωράκιση κυριολεκτικά «αγκαλιάζει» το σώμα χωρίς να περιορίζει τη δυνατότητα κίνησης.Μάλιστα οι μηχανικοί του προγράμματος συνεργάστηκαν με τις ομάδες Ανθρώπινων Παραγόντων και Ανθρωπολογίας του NSRDEC, με σκοπό να επιτύχουν την τέλεια εφαρμογή στο ανθρώπινο σώμα. Ταυτόχρονα η χρήση ρυθμιζόμενων ιμάντων και πορπών επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή και αφαίρεση της θωράκισης. «Αποτελούσε μεγάλη πρόκληση να προστεθούν στρώματα [προστατευτικού υλικού] και περιοχή κάλυψης χωρίς να επηρεάζεται η δυνατότητα κίνησης,» δήλωσε η Isherwood. «Είτε θα έπρεπε να ανέβεις στο περβάζι ενός παραθύρου είτε να γονατίσεις, η θωράκιση θα έπρεπε να μείνει στη θέση της, επιτρέποντας ταυτόχρονα πλήρη ελευθερία κινήσεων. Η μοναδικότητα της σχεδίασης είναι ότι παραμένει σταθερή αλλά κινείται μαζί με το σώμα», συμπλήρωσε.

http://www.defence-point.gr/news/?p=170414

No comments :

Post a Comment