26/02/2017

Ελληνικές φυλακές. Τόπος στρατολόγησης τρομοκρατών του Ισλάμ και οχι μόνο.

Σε μια Ελλάδα που θεωρείται δεδομένο πώς η τρομοκρατία υπάρχει από διάφορες εσωτερικές ομάδες, αλλά και ομάδες πυρήνων του Ισλάμ (ανενεργές προς το παρόν μεν, υπαρκτές όμως ), πόσο έτοιμο και ικανό είναι αλήθεια το σωφρονιστικό μας σύστημα απέναντι σε μια νέα μορφή αυτής της εγκληματικής κατάστασης; Υπάρχουν ήδη δεδομένα σχετικά με μια αδυναμία διαχείρισης του αλλοδαπού στοιχείου. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει καταγραφεί συμπλοκή εντός τειχών μεταξύ θρησκευτικά και αλλόφυλων ομάδων προς έλεγχο των φυλακισμένων. Παρόλα αυτά όταν υπήρξε πρόταση για την δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, όπου τουλάχιστον εκεί θα υπήρχε και μια δυνατότητα να διαχωριστούν οι δράστες ειδεχθών εγκλημάτων, υπήρξε μια καθολική αντίδραση από διάφορους κύκλους πολιτικούς, πιθανόν λόγω σκοπιμοτήτων.Συμπληρώνω μόνο μερικά ερωτήματα που καλό θα ήταν να ληφθούν υπόψη.
  • 1- Εντός φυλακών επειδή ακριβώς υπάρχει υπερπληθυσμός πλέον εντός των κελιών, δημιουργείται και ένα εύφορο έδαφος για στρατολόγηση (έγκλημα/τρομοκρατία). Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που είδαμε έκτροπα από τους τρομοκράτες εντός φυλακής.
  • 2- Ο τρόπος και η μέθοδος εκπλήρωσης της ποινής πρέπει να γίνεται με σκοπό, είτε να σωφρονισθεί ο εγκληματίας/τρομοκράτης, είτε να παραμείνει να εκπληρώσει το 100% της ποινής του, χωρίς άδειες και λοιπά τραγελαφικά. Ειδικά για ανθρώπους που δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας.
  • 3- Η αποφυλάκιση των δραστών δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μένουν χωρίς παρακολούθηση, όπου μάλιστα θα γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους και όχι με απλή παρουσία μία στο τόσο στο τμήμα της περιοχής.
  • 4- Λίστα με στοιχεία τρομοκρατών που θα διασταυρώνεται με ξένες βάσεις δεδομένων. Στην Χάγη που είναι το αντιτρομοκρατικό κέντρο της Ε.Ε. , ήδη έχει κατατεθεί τέτοιο αίτημα και είναι πολύ πιθανόν να υλοποιηθεί. Το πρώτο βήμα άλλωστε έχει γίνει ήδη με την EURODAC.
  • 5- Αλλαγή εκπαίδευσης προσωπικού φυλακών με εστίαση στην διαχείριση κρίσεων καθώς και περιορισμός στην κατά ελάχιστο επαφή τους με εγκληματικά στοιχεία εντός του χώρου της φυλακής. Αυτό θα διατηρήσει την ικανότητα του φύλακα να κρίνει ορθά χωρίς επιρροές από διαπροσωπικές σχέσεις αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύσει και τον ίδιο από πιθανές απειλές.
  • 6- Τοποθέτηση μηχανισμών RF JAM σε όλη την έκταση των φυλακών (πλην διοίκησης), σε απρόσιτα σημεία έτσι ώστε να μην μπορεί να υπάρχει λήψη/εκπομπή από κινητά τηλέφωνα που πιθανόν να έχουν περάσει λαθραία.
  • 7- Επιτροπή κρίσης για τα μηνύματα και τον Τύπο όσον αφορά τις επαφές με τρομοκρατικά στοιχεία. Είναι εκεί για να εκπληρώσουν ποινή και οχι να εκδίδουν φιρμάνια.
  • 8- Διαχωρισμός καταδικασμένων τρομοκρατών σε ειδικούς χώρους. Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες πρέπει να αντιμετωπιστούν με παραδειγματικό τρόπο απομόνωσης μέχρι να διαπιστωθεί ειλικρινής σωφρονισμός. Η ολική απομόνωση τους θα αποθαρρύνει και κάθε προσπάθεια στρατολόγησης ή ακόμα και "συνεργασιών" εντός και εκτός τειχών.
Αυτά τα σημεία αναφοράς θεωρώ ότι είναι ότι θα μπορούσε να γίνει κατά ελάχιστο προς διόρθωση στις φυλακές και στα σωφρονιστικά ιδρύματα , με κύριο αιτούμενο , όπως ανέφερα, την ανέγερση φυλακών υψίστης ασφαλείας. Αυτό θα δημιουργήσει και ένα αποτρεπτικό εμπόδιο για κάθε λογής εγκληματία που αυτή την στιγμή απλά "θητεί" μια είδους "εκπαίδευση" εντός ιδρύματος, λαμβάνει άδειες και κάνει πληρωμένες "διακοπές". Έτσι, αποφυλακίζεται πιο "εκπαιδευμένος" και επικίνδυνος , ενώ προφανώς δεν αποθαρρύνεται διόλου στο να συνεχίσει την όποια εγκληματική του δράση.

Αλέξανδρος Νίκλαν, Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
http://www.geopolitics.com.gr/2017/02/blog-post_23.html

No comments :

Post a Comment