26.2.17

Σκοπιανά ΜΜΕ: «Επίσημα ο Ζάεφ έκανε δεκτά την διγλωσσία, την αλλαγή σημαίας και του ύμνου» - Μήνυμα ΝΑΤΟ σε Ιβάνοφ. "Δώσε την εντολή στον Ζάεφ"

Οι εφημερίδες που υποστηρίζουν τον επικεφαλή του κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφέρονται σήμερα στη συμφωνία του σλαβικού κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης – SDSM, με τα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων.
Χαρακτηριστικό είναι το έντυπο πρωτοσέλιδο της εφημερίδα ‘Βεστ’ που γράφει «Νέα κυβέρνηση, Νέος ύμνος, Νέα σημαία», όπως και της εφημερίδας ‘Βέτσερ’ που κυκλοφορεί με φωτογραφία το ‘κόψιμο’ της χώρας με ένα ψαλίδι που δημιουργούν ένα αρνητικό πολιτικό κλίμα σπέρνοντας φόβο στο σλαβικό λαό.  Στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι ο ηγέτης του SDSM συμφώνησε με τα αλβανικά κόμματα να παραδεχθούν τα Σκόπια, επίσημα, τη γενοκτονία των Αλβανών από το σερβικό κράτος στη διάρκεια του Μεσοπολέμου του 20ου αιώνα. «Ο Ζάεφ συμφώνησε να καταδικάσει τη γενοκτονία, τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Αλβανίας», γράφει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’ των Σκοπίων.

Το ΝΑΤΟ, εμμέσως, πλην σαφώς, απευθύνεται στον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα του SDSM που έχει συλλέξει, ήδη, 67 υπογραφές αποκτώντας την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο των 120 εδρών των Σκοπίων.


Η Βορειοατλαντική Συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση αναφερόμενη στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στο νότιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, απαιτώντας μια βιώσιμη λύση για το σχηματισμό κυβέρνησης, προκειμένου να παύσει η παρατεταμένη πολιτική κρίση, όπως σημειώνει το σλαβικό «PlusInfo». Το ΝΑΤΟ ζητά ευθέως τη χορήγηση εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης από τα κόμματα που υπέγραψαν για μια νέα κυβέρνηση. «Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τον Ιούλιο του 2016, προέτρεψε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στην FYROM να εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας Πάρζινο για μια βιώσιμη λύση στην πολιτική κρίση. Οι εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016, οι οποίες παρακολουθήθηκαν από διεθνείς παρατηρητές, έδωσαν ένα ουσιαστικό βήμα για την επίλυση της κρίσης. Κρίθηκαν ότι ήταν καλά οργανωμένες και χωρίς σημαντικά επεισόδια. Μετά από την πρώτη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, τώρα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καθορίσθηκαν από τον πρόεδρο της χώρας, έχουν συγκεντρωθεί αρκετές υπογραφές βουλευτών», αναφέρει το δελτίο Τύπου του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια σημειώνεται ότι περιμένει (το ΝΑΤΟ) την ανταπόκριση των αρχών στο επόμενο βήμα της δημοκρατικής διαδικασίας και προβαίνει σε έκκληση σε όλα τα μέρη να απόσχουν από δηλώσεις και ενέργειες και να λάβουν αποφάσεις για το καλό όλων των πολιτών. «Το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στην ένταξη της FYROM στη Συμμαχία, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 και τις δηλώσεις των Συμμάχων που έγιναν κατά τις επόμενες συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ», δηλώνει η Συμμαχία.

The Hellenic Information Team

No comments :