27/02/2017

Θεσσαλονίκη: Ξεφορτώθηκαν 8 Blackhawk του Αμερικάνικου Στρατού για ανάπτυξη στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve»

8 μεταφορικά ελικόπτερα τύπου UH-60 Black Hawk και περισσότερα από 70 κιβώτια με υλικά, ξεφορτώθηκαν χθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα ελικόπτερα ανήκουν στην 10η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (10th Combat Aviation Brigade) με έδρα το Ft. Drum στη Νέα Υόρκη, και αναπτύσσονται στα Βαλκάνια για υποστήριξη επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve».  Πρόκειται για την πρώτη πλήρη ολοκληρωμένη δύναμη Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ που εντάσσεται στην συγκεκριμένη επιχείρηση η οποία έχει σκοπό την αποτροπή μιας ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης και τη διασφάλιση των ανατολικοευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ καθώς επίσης και τις χώρες της Βαλτικής. Στο πλαίσιο της επιχείρησης Atlantic Resolve το προσωπικό και τα ελικόπτερα της Ταξιαρχίας θα πετάξουν σε αποστολές υποστήριξης, τακτικών μεταφορών, αεροδιακομηδών και σε εκπαιδευτικές πτήσεις στους τομείς ευθύνης τους προκειμένου να βελτιώσουν την ικανότητα τους να διεξάγουν επιχειρήσεις από κοινού με ευρωπαίους συμμάχους.  Η άφιξη στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων έγινε με ξεφόρτωση κύριου υλικού και ιπτάμενων μέσων από τα λιμάνια Bremerhaven (Γερμανία), Antwerp (Βέλγιο) και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.

Τα 8 ελικόπτερα του Αμερικανικού Στρατού, ξεφορτώθηκαν και συναρμολογήθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ παρών ήταν και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt.  Μάλιστα ο αμερικανός Πρέσβης ανέφερε σε tweet ανέφερε πως στην διαδικασία βοήθησε και ο Ελληνικός Στρατός, o οποίος παρείχε Διοικητική Μέριμνα σε ότι αφορά τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων με καύσιμα προκειμένου να μεταβούν στην περιοχή ευθύνης τους.

Σύμφωνα με πηγές του Αμερικανικού Στρατού, συνολικά 2,200 άνδρες έχουν ανεπτύχθη για περίοδο 9 μηνών από το Φεβρουάριο έως και το Νοέμβριο του 2017 στην Αν. Ευρώπη. Μεταξύ άλλων η δύναμη περιλαμβάνει 66 ελικόπτερα εκ των οποίων 12 είναι CH-47 Chinook, 38 είναι UH-60 Black Hawk, 12 είναι HH-60 Black Hawk έκδοση εκκένωσης απωλειών (MEDEVAC) καθώς και 24 επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Longbow Apache. Η πλειοψηφία των μέσων και του προσωπικού θα επιχειρεί από βάση διοίκησης στο Illesheim στη Γερμανία Germany. Επιπλέον
• 5 UH-60 και 50 άνδρες θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση Lielvarde, στην Λετονία
• 5 UH-60 και 50 άνδρες θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση Mihail Kogainiceanu, στη Ρουμανία
• Απροσδιόριστη δύναμη θα επιχειρεί στην Πολωνία.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment