13.2.17

Σχεδόν το 70% των Ρώσων βλέπει το ΝΑΤΟ ως απειλή

Σύμφωνα με έρευνα, το 67% των Ρώσων πολιτών θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ είναι απειλή για τη Ρωσία, 20% το βλέπει ως ουδέτερη οργάνωση και υπάρχει ένα 3% που πιστεύει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία, λειτουργεί προστατευτικά. Σε σύγκριση με έρευνα του 2012, σε παρόμοια έρευνα, ο αριθμός των Ρώσων πολιτών, που βλέπουν τη Συμμαχία ως απειλή, αυξήθηκε κατά 29%. Η έρευνα έγινε από την εταιρεία ερευνών ‘Gallup’ και διεξήχθη σε πολλές χώρες.

Στη Σερβία το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί το ΝΑΤΟ ως απειλή και μόνο το 6% ως μέσο άμυνας. Στην Ουκρανία το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι φοβάται το ΝΑΤΟ, ενώ 29% υποστηρίζει την άποψη ότι λειτουργεί προστατευτικά.Ως προστασία, επίσης, βλέπει το ΝΑΤΟ, η Γεωργία με ποσοστό 37%, το Αζερμπαϊτζάν 21% και η Αρμενία 8%.Τη μεγαλύτερη υποστήριξη του το ΝΑΤΟ, έχει από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, σε ποσοστό 90%, στην Αλβανία 70%, στην Εσθονία 52%, την Πολωνία 62%, στη Λιθουανία 57% και τη Λετονία 49%. Ουδέτερη στάση για τη Συμμαχία έχουν οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου (21%) και οι Έλληνες με ποσοστό 23%.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης ‘ Gallup’, η έρευνα έγινε τηλεφωνικά από κοινωνιολόγους το 2016. Στη Ρωσία συμμετείχαν δύο χιλιάδες άτομα ενήλικες, σημειώνει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

No comments :